söndag 19 mars 2017

Gamla vägstoppet Brúarskáli till salu

I 54 år var Brúarskáli för många ett givet stopp på resor mellan södra och norra Island. Men när ringvägens sträckning flyttades hösten 2008 lades vägkrogen ned. Sedan dess har en byggnad rivits och en annan stått orörd. Nu har fastigheten Brú lagts ut till försäljning. Köparen får enligt mäklarannonsen bland annat ett eget kraftverk.

Vid ringvägens avfart mot Strandir vid Hrútafjörður fanns länge två vägkrogar: Staðarskáli och Brúarskáli. När vägens sträckning ändrades hösten 2008 byggde N1 ett nytt vägstopp med namnet Staðarskáli. Det ersatte de två tidigare vägkrogarna.

Gamla Staðarskáli hamnade en halvmil från ringvägen. I byggnaderna finns i dag Hótel Staðarflöt. Brúarskáli ligger fortfarande granne med ringvägen. Byggnaden där restaurangen fanns revs, men den byggnad som hade rum till uthyrning står kvar.

Brúarskáli byggdes 1954 av Kaupfélag Hrútfirðinga. Redan 1950 flyttades den telefonväxel som kopplade alla samtal mellan norra och södra Island till Brú från Borðeyri en mil norrut. Här fanns också regionens postkontor.

Mellan 1954 och 2008 var Brúarskáli ett givet stopp för många bilister och yrkeschaufförer. På menyn fanns klassisk isländsk vägkrogsmat som köttsoppa och hamburgare. Men den byggnad som inhyste pensionatet står tom sedan länge.

Nu har Brú lagts ut till försäljning. Den som köper fastigheten får inte bara byggnader med en total yta på 989 kvadratmeter. I affären ingår mark på 16,7 hektar. Dessutom ingår Ormsárvirkjun, ett litet kraftverk som försåg Brúarskáli med elektricitet men som behöver repareras. Det finns även ett dieseldrivet reservaggregat.

Här kan du läsa mer om Brúarskáli och Staðarskáli.