måndag 20 mars 2017

Goldman Sachs och hedgefonder storägare i Arion banki

Tre hedgefonder och den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs är nya storägare i Arion banki. Tillsammans köper de närmare 30 procent av aktierna i banken. Prislappen är 48,8 miljarder isländska kronor. Affären är det största utländska aktieköpet i Islands historia. Kaupþings konkursbos innehav i banken sjunker nu till 57,9 procent av aktierna.

Länge har regeringen sett sig om efter utländska delägare av de nya banker som rests på de kraschade storbankernas grund. I går kväll berättade Arion banki i ett pressmeddelande att närmare 30 procent av aktierna i banken nu byter ägare.

Nya storägare i Arion banki är tre hedgefonder: Attestor Capital med 9,99 procent av aktierna, Taconic Capital Advisors med 9,99 procent och Sculptor Investments - ett bolag knutet till Och-Ziff Capital Management Group - med 6,6 procent. Dessutom köper den amerikanska investeringsbanken Goldman Sachs 2,6 procent av aktierna i banken.

Totalt är det 582 922 113 aktier i banken som nu säljs till ett pris av 48,8 miljarder isländska kronor. De nya delägarna har dessutom en option på att köpa ytterligare 437 191 585 aktier i Arion banki.

Om hedgefonderna tillsammans med Goldman Sachs genomför affären blir de majoritetsägare i Arion banki. De kontrollerar då drygt 51 procent av aktierna.

I nuläget är Kaupþings konkursbo alltjämt majoritetsägare med 57,9 procent av aktierna. Myndigheten Bankasýsla ríkisins äger 13 procent av aktierna.

Affären utgör det största utländska aktieköpet i Islands historia. Den kommer bara veckan efter beskedet att regeringen nästan helt och hållet avvecklar de kapitalkontroller som infördes efter finanskraschen hösten 2008.

För regeringen kommer affären som en bekräftelse på en normalisering av investeringsklimatet i landet. Såväl de tre hedgefonderna som Goldman Sachs hade tidigare investerat i Kaupþing. Nu behåller de alltså pengarna på Island i stället för att föra dem ut ur landet.

Samtidigt är det sannolikt en del som kommer att resa frågetecken för att hedgefonder finns bland de nya storägarna. Hedgefonder brukar sällan räknas som stabila och långsiktiga ägare.

Finansminister Benedikt Jóhannesson säger i Morgunblaðið att köpet av aktierna i Arion banki är en förtroendeförklaring för den isländska ekonomin. Han vet inte om hedgefonderna har långsiktiga ambitioner med sitt ägande, men anser att det är bäst att fonder som investerar i banker har sådana motiv:
"Fonderna satsar på banken och Island. Det är ett vad tvärtemot före kraschen då det satsades mot Island. Det går att se positivt på det."
Benedikt Jóhannesson betraktar Goldman Sachs och de tre hedgefonderna som den första seriösa utländska investeringen i en isländsk storbank. Dit räknar han enligt Morgunblaðið inte shejk Mohammed bin Khalifa al-Thani som köpte 5,01 procent av aktierna i Kaupþing bara veckor före kraschen hösten 2008. Denna affär ledde sedan till fängelsedomar för flera av bankens toppchefer.

Statsminister Bjarni Benediktsson välkomnar även han affären. Han säger i Morgunblaðið att regeringen hoppas att snart kunna sälja Bankasýsla ríkisins innehav i Arion banki. Han anser att det är positivt att få in utländskt ägande i banken:
"Detta visar otvetydigt förtroende för förhållandena här i landet och det är sannerligen goda nyheter om starka utländska parter vill komma hit som är beredda att bli långvariga investerare i isländska finansbolag. Naturligtvis återstår det att se vad dessa parter tänker och hur länge de har tänkt sig att investera här, men affären som sådan är ett stort styrketecken för isländsk ekonomi."
Köpeskillingen på 48,8 miljarder går till att minska statsskulden.