måndag 6 mars 2017

Gröna vänstern allt närmare Självständighetspartiet

Gröna vänstern fortsätter att vinna väljare. Stödet för partiet är nu 24,3 procent - den högsta opinionssiffran för Gröna vänstern på nästan sju år. Men Självständighetspartiet behåller positionen som Islands största parti med 27,6 procent av väljarna bakom sig. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Den senaste månaden har Gröna vänstern i MMR:s opinionsmätningar både hunnit vinna och förlora platsen som Islands största parti. Gallups mätningar sträcker sig över en hel månad - och här ökar i stället Gröna vänstern.

Gröna vänstern får nu 24,3 procent, en uppgång med 1,5 procentenheter jämfört med föregående mätning. Opinionssiffran är partiets bästa sedan maj 2010.

Trots ett ökat väljarstöd är avståndet till Självständighetspartiet fortsatt ganska stort även om det krymper. Självständighetspartiet får nu 27,6 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter. Hos Gallup har nu Självständighetspartiet varit störst i landet tio månader i följd.

Piratpartiets nedåtgående trend fortsätter. Partiet får 12 procent, en minskning med 1,4 procentenheter. Stödet för Piratpartiet är nu det lägsta på drygt två år.

Framstegspartiet ökar med 0,2 procentenheter till 10,7 procent. Socialdemokraterna får 8,3 procent, en ökning med 1 procentenhet. Siffran är partiets bästa sedan valet i oktober 2016.

Medan Självständighetspartiet behåller positionen som Islands största parti balanserar koalitionspartierna Ljus framtid och Renässans på femprocentsspärren. Ljus framtid backar 0,8 procentenheter till 6,4 procent och Renässans ökar med 0,1 procentenheter till 5,4 procent.

Närmast utanför alltinget är Folkets parti med 2,4 procent, en nedgång med 0,9 procentenheter. Gryning får 1,3 procent.

Stödet för trepartiregeringen bestående av Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid är 41,4 procent. Det är en minskning med 2,5 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.