tisdag 7 mars 2017

Hård kritik mot Jón Gunnarsson efter uteblivna vägbyggen

Kritikstormen mot kommunikationsminister Jón Gunnarsson fortsätter efter regeringens beslut att minska anslaget till vägbyggen med 10 miljarder isländska kronor. Enligt ministern kommer inte beslutet att rivas upp. Men fler protestaktioner där ringvägen blockeras väntar. Och i alltinget dömdes hans agerande i går ut som lagvidrigt.

I oktober klubbade alltinget en plan för 2017 års infrastruktursatsningar. Där öronmärktes 14,5 miljarder isländska kronor till vägbyggen. Men två tredjedelar av pengarna fryser inne. Enligt kommunikationsminister Jón Gunnarsson finns inte resurserna för dessa investeringar i år.

Beslutet innebär att en lång rad efterlängtade vägbyggen inte blir av. Det handlar bland annat om asfaltering av ringvägen i Berufjörður, en ny sträckning för väg 60 genom Gufudalssveit i Västfjordarna och en ny bro över Hornafjarðarfljót längs ringvägen.

Lokalbefolkningen i de berörda områdena har reagerat med vrede och besvikelse. I söndags blockerade boende i regionen ringvägen längs Berufjörður i nära två timmar. Jón Gunnarsson säger till Fréttablaðið att protesterna inte kommer att få någon effekt:
"Jag förstår faktiskt människors förbittring över landet på grund av det allvarliga läget, men så här är situationen. I kommunikationsplanen hade det räknats med ett mycket större tillägg än de fyra miljarder som tillades, men det lyckades inte. Vi har försökt att prioritera med hänsyn till sakernas läge och trafiksäkerhet."
Svavar Pétur Eysteinsson är bonde på Karlsstaðir i Berufjörður och en av initiativtagarna till protesterna. Han säger i Morgunblaðið att ministerns svar inte kommer att få tyst på missnöjet. I stället utlovar han fler manifestationer där lokalbefolkningen blockerar trafiken på ringvägen:
"Dessa kommentarer häller bara olja på elden. Denna åtgärd har kommit i andra hand länge nog. ... Det är min bedömning att han inte är mogen sitt jobb om han inte kan stå för det främsta vallöftet, alltså att stärka infrastrukturen."
Nedskärningarna debatterades i alltinget i går. Där gick oppositionen till hårt angrepp mot Jón Gunnarsson. Han anklagades både för svek och för lagvidrigt agerande.

Socialdemokraten Guðjón S. Brjánsson talade om att Jón Gunnarssons arbetsmetoder var oacceptabla och att han missbrukade den makt han nyligen fått som minister. Partikamraten Logi Már Einarsson liknade Jón Gunnarsson vid Ludvig XIV av Frankrike, som kallades för solkungen eftersom han ansåg att han utgjorde världens centrum:
"Detta handlar om maktgränser. Här har vi fått en minister som verkar se sig själv som den nya solkungen."
Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon hävdade att Jón Gunnarsson inte hade rätt att riva upp de beslut om vägbyggen som tidigare klubbats i alltinget. Partiledaren Katrín Jakobsdóttir stämde in i kritiken:
"Det är helt oacceptabelt - inte bara när alltinget har godkänt kommunikationsplanen, utan alltinget har också nått enighet om att det hur under budgetens utarbetande ska prioriteras pengar till kommunikationsfrågor - att den verkställande makten anser sig ha tillåtelse att agera mot alltingets vilja på detta sätt."
Elsa Lára Arnardóttir, alltingsledamot för Framstegspartiet, kallade även hon Jón Gunnarssons agerande för oacceptabelt och sade att ilskan i de drabbade områdena var förståelig. Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir ifrågasatte om det fanns majoritet i alltinget för regeringens kovändning.

Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir ansåg att Jón Gunnarsson nu agerat på samma egenmäktiga sätt som när tidigare utrikesministern Gunnar Bragi Sveinsson för gott stoppade förhandlingarna om EU-medlemskap genom att skicka ett brev som aldrig diskuterades i alltinget eller utrikesnämnden.

Ett annat projekt som nu skjuts på framtiden är förbättringar av vägen till Borgarfjörður eystri. Arbetet skulle ha fått totalt 1 miljard isländska kronor under 2017 och 2018. I år ser det nu inte ut att bli en krona. Arngrímur Viðar Ásgeirsson, som sitter i kommunfullmäktige i Borgarfjarðarhreppur, säger till RÚV att han fortfarande hoppas att ministern ska ändra sig:
"Vi förstår faktiskt inte hur en sådan vändning kan ske eftersom kommunikationsplanen naturligtvis träder i kraft när alltinget har godkänt den. Och det finns inget i lagen som säger att en viss person kan ändra den bara för att det passar honom."
Jón Gunnarsson kommer att vara på plats vid kommunikations- och miljönämndens möte i morgon.

Här kan du läsa mer om protesterna mot de uteblivna investeringarna i vägnätet.