måndag 13 mars 2017

Hårdare regler för dykning i Silfra efter ny dödsolycka

En amerikansk turist omkom i fredags eftermiddag vid en olycka i Silfra vid Þingvellir. Det är den andra dödsolyckan på kort tid. Inga dykningar tilläts under helgen. När Silfra på nytt öppnades i morse var det med hårdare säkerhetskrav. Alla som dyker på platsen måste nu bland annat kunna visa att de är vid god hälsa och vana vid torrdräkter.

Att dyka och snorkla vid kontinentalsprickan i Silfra vid Þingvellir har blivit ett allt populärare turistnöje. Förra året var det närmare 50 000 personer som dök i Silfra. De olika arrangörerna har de senaste åren dragit in cirka 1,7 miljarder isländska kronor på turerna.

Sedan 2010 har fem personer omkommit under dykning i Silfra. Två av dödsolyckorna har inträffat i år. I februari i år drunknade en amerikansk man under en tur. Den olyckan satte i gång en debatt om såväl förhållanden som arrangörer. Debatten fick ny fart efter fredagens dödsolycka.

Larmet kom 15.59 i fredags. Polisen uppger på Facebook att en amerikansk man i 60-årsåldern mot slutet av en snorklingstur signalerade att han hade svårt att andas. När turledaren fått honom i land hade mannen förlorat medvetandet. Mannen fördes till sjukhus med helikopter, men hans liv gick inte att rädda.

Efter olyckan stängdes Silfra. Platsen förblev stängd under hela helgen. När myndigheterna i går tog beslut om att på nytt öppna Silfra i morse var det efter att nya säkerhetsregler införts. Det nya regelverket är ett resultat av samtal mellan nationalparksföreståndaren för Þingvellir, miljödepartementet, Samgöngustofa och företrädare för turistnäringen.

De nya reglerna gäller enligt ett pressmeddelande både snorkling och dykning i Silfra. Arrangörerna måste bland annat försäkra sig om att deltagare är vid god fysisk och psykisk hälsa. De måste också ha dokumenterad erfarenhet av torrdräkter och ha använt torrdräkt vid minst tio tillfällen. Den som inte kan visa upp sådana dokument får inte gå ned i vattnet.

Vidare ska varje turledare ha hand om färre deltagare. För dykningsturer minskas det maximala antalet deltagare per guide från fyra till tre. För snorklingsturer minskas antalet från åtta till sex.

Alla deltagare måste nu svara på en rad frågor om sitt hälsotillstånd. Personer som ibland svimmar kommer inte att tillåtas i vattnet. Samma sak gäller personer som har lider av hjärtsjukdomar eller sjukdomar i luftvägarna.

Dessutom kommer anställda vid nationalparken Þingvellir att utöva tillsyn över Silfra. De kommer att göra stickprovskontroller för att se till så att arrangörerna följer de nya reglerna.

Redan efter årets första dödsolycka vid Silfra riktade nationalparksföreståndaren Ólafur Örn Haraldsson i RÚV hård kritik mot arrangörerna. De anklagades för att ställa alldeles för låga krav på de gäster som släpptes ut i vattnet. Vissa tycktes enligt nationalparksföreståndarna knappt vara simkunniga.

Då efterlyste de också större erfarenhet hos deltagarna. Enligt nationalparksföreståndarna ställer Silfra - där vattnet bara är omkring tre grader varmt - helt andra krav på såväl kunskap som hälsa som få turister tidigare upplevt.

De regler som träder i kraft i dag innebär något av en kompromiss. Ólafur Örn Haraldsson talade både om att begränsa antalet dykare och antalet arrangörer. Han har också talat om att höja arrangörernas avgift från 1 000 till 1 500 isländska kronor per person för att finansiera utökad tillsyn.

Även miljöminister Björt Ólafsdóttir har i Fréttablaðið också talat om behovet av bättre kontroll och tillsyn vid Silfra.

Dödsorsaken för den man som omkom i fredags är ännu inte känd. Den offentliggörs av polisen först när obduktionen är klar.

Här kan du läsa mer om den förra dödsolyckan i Silfra.