måndag 13 mars 2017

Island skrotar kapitalkontroller för individer och företag

Redan på tisdag avskaffas de sista kapitalkontrollerna för privatpersoner, företag och pensionsfonder. Samtidigt får utländska innehavare av kronor inlåsta på Island ett nytt erbjudande att köpa sig fria. Den här gången är kursen betydligt gynnsammare än i somras. Kvar blir nu bara kapitalkontroller som ska förhindra spekulationsaffärer.

Vid en presskonferens i Reykjavík i går meddelade statsminister Bjarni Benediktsson, finansminister Benedikt Jóhannesson och centralbankschefen Már Guðmundsson att Island redan i morgon avskaffar de sista kapitalkontrollerna för privatpersoner, företag och pensionsfonder. Därmed kan kapital flöda in och ut ur landet på samma sätt som före finanskraschen 2008.

Kapitalkontrollerna avskaffas inte helt och hållet. Kvar blir regelverket som förhindrar ett fritt inflöde som syftar till att spekulera i räntor.

De första stegen till att avveckla kapitalkontrollerna togs redan vid årsskiftet. Detta steg kommer kanske något tidigare än väntat - men sett till det ekonomiska läget kunde det knappast vara gynnsammare. Island hade förra året en tillväxt på 7,2 procent. Sista kvartalet var tillväxten hela 11,3 procent.

Fram till i december förra året steg den isländska kronans värde kraftigt. Före jul sjönk kronan tillbaka något eftersom turismen inte är lika stark som under sommaren. Efter nyår bidrog en strejk bland sjömän till minskad export. Nu är strejken över och turismen fortsätter att öka vilket borgar för fortsatt stort inflöde av utländska valutor.

Den starka kronan har blivit ett allt större bekymmer för exportindustrin. Ett skäl till att det tog så lång tid att börja avskaffa kapitalkontrollerna var rädslan för ett kursras. Nu tyder inget på att tisdagens steg kommer att leda till något ras. Och om det leder till ett mindre fall kommer det av en lång rad företag, politiker och ekonomer snarast att betraktas som något positivt.

I juni förra året köpte centralbanken ut fordringsägare med tillgångar i isländska kronor till en kurs av 190 kronor för en euro. De som inte antog erbjudandet fick tillgångarna låsta på räntefria konton - något som sannolikt kommer att prövas i domstol.

Nu får de kvarvarande fordringsägare - däribland fonderna Loomis Sayles, Autonomy, Eaton Vance och Discovery Capital Management - två veckor på sig att ta ställning till ett nytt erbjudande. De fick erbjudandet redan efter att marknaderna stängt i fredags eftermiddag.

Den här gången är centralbankens pris 137,5 kronor för en euro. Bara genom att vänta ett drygt halvår har de alltså tjänat 38 procent. Regeringen motiverar prisskillnaden med den nu betydligt starkare kronan.

För centralbanken handlar det fortfarande om en god affär. I fredags eftermiddag var en euro värd 115,4 isländska kronor. Innehavarna får alltså betala ett påslag på cirka 20 procent för att kunna föra tillgångarna ut ur landet.

Det handlar om tillgångar på totalt 195 miljarder isländska kronor som alltjämt är bundna på ett sådant sätt att innehavarna inte kan föra dem ut ur landet utan klartecken från centralbanken. Av denna summa äger de fyra fonderna 120 miljarder. Hittills har redan tre av dem tackat ja till erbjudandet.

Beskedet innebär att det både blir lättare för utlänningar att investera på Island och för islänningar att investera i utlandet. Det innebär att de isländska pensionsfonderna kan söka sig utomlands i stället för att - som i dag - investera i bland annat fastigheter på Island, något som bidragit till de skenande bostadspriserna.

En annan förhoppning är att tisdagens lättnader ska leda till sänkta räntor. Regeringen hoppas att beskedet ska höja Islands kreditbetyg.

Samtidigt som tisdagens steg är efterlängtat är inte alla positiva till regeringens agerande. Tidigare statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser att de nya villkoren gynnar hedgefonder. Han skriver på Facebook att hedgefonderna dessutom var delaktiga i att få bort honom från statsministerposten och att konsekvenserna av detta nu står klara:
"Men i stället för att slutföra planen som det var tänkt och göra detta till en segerns dag tycks regeringen vilja utnyttja möjligheten till att lösa ut hedgefonderna med gåvor, allt på ett bräde. Rädslan visade sig vara berättigad. De asgamar - som inte ville delta (vid auktionen förra året) - ska nu belönas och beslöt i stället att använda propaganda och intrigerande för att ha inverkan på isländsk politik. ... Planen lyckades för hedgefonderna. De fick val, en ny regering, en ny politik och ett nytt pris. Special price for you my friend."
Här kan du läsa regeringens pressmeddelande om de slopade kapitalkontrollerna och här kan du läsa mer om Islands ekonomi.