söndag 12 mars 2017

Kommunchef vill förbjuda Air Bnb i Kópavogur

Ett förbud mot uthyrning genom Air Bnb är enda sättet att snabbt förbättra läget på bostadsmarknaden. Med ett förbud skulle utbudet av mindre lägenheter öka snabbt. Utan ett förbud fortsätter bostadspriser och hyror att stiga samtidigt som bristen blir allt större. Det säger Ármann Kr. Ólafsson, kommunchef i Kópavogur, till Vísir.

I Kópavogur, som är Islands näst största kommun, finns omkring 300 bostäder som hyrs ut genom Air Bnb. I grannkommunen Reykjavík var antalet omkring 2 000 bostäder, vilket motsvarade mer än en fördubbling på bara ett år.

Samtidigt är bostadsbristen stor i huvudstadsregionen. Små och medelstora lägenheter blir allt dyrare både att köpa och att hyra. Många köps av privatpersoner som hyr ut genom Air Bnb. Andra köps av hyresbolag som på grund av bostadsbristen kan samla på sig stora bestånd och höja hyrorna kraftigt.

Ármann Kr. Ólafsson, kommunchef i Kópavogur, anser att ett förbud mot Air Bnb är enda sättet att på kort sikt förbättra situationen. Visserligen har kommunerna i huvudstadsregionen gett klartecken till flera tusen nya bostäder, men efterfrågan växer fortare än antalet nybyggen. Han säger till Vísir att ett förbud därför kan vara lösningen:
"Om vi som samhälle är överens om att vi behöver reagera på detta så finns bara ett sätt. Det är att förbjuda Air Bnb i vissa områden. ... Vi ser att om vi skulle begränsa Air Bnb så skulle marknaden förändras mycket snabbt."
Flera isländska kommuner har redan infört lokala regelverk som försvårar eller stoppar uthyrning genom Air Bnb och liknande tjänster.

Gunnar Einarsson, kommunchef i grannkommunen Garðabær, anser inte att ett förbud är rätt väg. Han säger till Vísir att kommunerna i stället bör uppmuntra till nybyggen genom att erbjuda lediga tomter.

Kollegan Haraldur Líndal Haraldsson i Hafnarfjörður vill inte heller förbjuda Air Bnb. Däremot tycker han att läget är så bekymmersamt att det måste göras något åt det. Ett annat stort problem är enligt honom just att så många bostäder köps upp av bolag som höjer hyrorna till nivåer som gör det omöjligt för yngre islänningar att hyra dem, rapporterar Vísir.

Här kan du läsa mer om Air Bnb och den isländska bostadsmarknaden.