lördag 25 mars 2017

Magnús Þor­steins­son i konkurs med miljardkrav

Fordringsägarna hade rättmätiga krav på 24,5 miljarder isländska kronor. Men i Magnús Þor­steins­sons konkursbo fanns bara tillgångar värda 25 miljoner. Affärsmannen - som tidigare var storägare i bland annat Landsbanki - gör därmed en av Islands största personliga konkurser genom tiderna. Att konkursen nu är avslutad framkommer i Lögbirtingablað.

Magnús Þor­steins­son var under åren före kraschen en av de starkaste profilerna i det isländska näringslivet. Tillsammans med Björgólfur Thor Björgólfsson och Björgólfur Guðmundsson drev han ett bryggeri i Ryssland som såldes vidare till Heineken med god vinst. Affären gjorde det möjligt för trion att köpa 45,8 procent av aktierna i Landsbanki när banken privatiserades 2002.

Storaffärerna tog inte slut där. Magnús Þor­steins­son köptes så småningom ut från Landsbanki. Under flera års tid var han storägare i Avion Group som bland annat kontrollerade flygbolaget Air Atlanta och rederiet Eimskip.

Efter kraschen folkbokförde sig Magnús Þor­steins­son i Ryssland. Strax därpå begärdes han i personlig konkurs. Den processen är nu avslutad.

Fordringarna på Magnús Þor­steins­son uppgick till 24,5 miljarder isländska kronor. I konkursboet fanns dock bara tillgångar värda 25 miljoner. Den som hade en fordran på Magnús Þor­steins­son fick alltså bara tillbaka 0,1 procent.

Magnús Þor­steins­sons konkurs är en av de största i Islands historia. Den är dock betydligt mindre än den tidigare kompanjonen Björgólfur Guðmundssons konkurs. Där var fordringarna på 85 miljarder och tillgångarna 35 miljoner. Den största personliga konkursen svarar Kaupþings tidigare styrelseordförande Sigurður Einarsson för. Fordringarna var på 254,4 miljarder medan det bara fanns 38,3 miljoner i tillgångar.

Här kan du läsa mer om Magnús Þor­steins­son.