torsdag 16 mars 2017

Man misstänkt för Birna Brjánsdóttirs död i sista förhör

I dag hålls polisens sista förhör med den man som misstänks för att ha dödat Birna Brjánsdóttir. I morgon överlämnas utredningen till åklagare för beslut om åtal. Det blir upp till distriktsåklagaren Ólafur Þór Hauksson att vid ett åtal avgöra om brottsrubriceringen blir vållande till annans död, dråp eller mord.

Natten mot den 14 januari försvann 20-åriga Birna Brjánsdóttir efter en utekväll i Reykjavík. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden nära Selvogur. Flera av hennes tillhörigheter - som kläder och mobiltelefonen - har inte återfunnits.

I åtta veckor har en grönländsk sjöman suttit häktad misstänkt för att ha dödat Birna Brjánsdóttir. Polisens teori är att hon på Laugavegur i Reykjavík klev in i den hyrbil som sjömannen och hans kollega disponerade. När bilen stod parkerad i hamnen i Hafnarfjörður ska sjömannen ha gått till attack mot henne.

Birna Brjánsdóttir misshandlades medvetslös under angreppet som upphörde senast klockan 7 på morgonen. Därefter tror polisen att mannen lade henne i hyrbilens bagageutrymme. På en hittills okänd plats längs sydkusten kastade han kroppen i vattnet. Då var Birna Brjánsdóttir fortfarande vid liv. Dödsorsaken var drunkning.

Hittills har den misstänkte sjömannen förnekat all inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Han har däremot inte förnekat att han träffat henne. Mannen har dessutom erkänt att han försökt smuggla 23,4 kilo hasch från Danmark till Grönland. Narkotikan hittades ombord trålaren Polar Nanoq när den låg i hamn i Hafnarfjörður.

Polisen håller i dag ett sista förhör med den misstänkte sjömannen. Förhöret blir det första på två veckor.

I morgon överlämnas utredningen till distriktsåklagaren Ólafur Þór Hauksson. Det blir upp till honom att besluta om åtal och vilken brottsrubricering som i så fall ska användas: mord, dråp eller vållande till annans död. Åklagarens mål är att åtalsbeslutet ska tas inom fyra veckor.

Polisen har fått en rad svar på dna-prover som skickats till Nationellt forensiskt centrum i Sverige för analys. Några resultat är inte kända. Det första provet som analyserades visade dock att Birna Brjánsdóttirs blod fanns i den hyrbil som den misstänkte sjömannen använt.

Polisen har även undersökt om Birna Brjánsdóttir utsatts för något sexuellt övergrepp. Några resultat av den undersökningen är heller inte kända.

Mannen sitter häktad på Hólmsheiði utanför Reykjavík. De senaste två veckorna har han inte hållits i isolering, men han har ändå fått en egen avdelning och har inte träffat några andra interner eftersom myndigheterna befarar att han annars skulle riskera att angripas. Han har möjlighet att köpa telefonkort och ringa. Han får ta emot besök två timmar i veckan.

Mannens kollega - även han en av sjömännen ombord Polar Nanoq - hölls i utredningens inledning häktad i två veckor. Innan han återvände till Grönland lämnade han sitt vittnesmål inför Héraðsdómur Reykjaness.

Kollegan är formellt fortfarande misstänkt för inblandning i Birna Brjánsdóttirs död. Några nya förhör har dock inte hållits sedan han släpptes ur häktet. Om misstankarna mot mannen ska avskrivas blir även det ett beslut för Ólafur Þór Hauksson.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.