lördag 4 mars 2017

Nattbuss på helger och sen trafik på vardagar i Reykjavík

På vardagar ska Strætó köra bussarna i Reykjavík fram till klockan ett på natten. Och på helger ska trafiken fortsätta fram till halv fyra. En särskild nattaxa kan bli aktuell för de senaste turerna. Den utökade trafiken beräknas kosta omkring 190 miljoner isländska kronor om året. De nya turerna börjar till hösten.

Länge har det i Reykjavíkområdet funnits önskemål om busstrafik som slutar senare på nätterna. I dag går de sista turerna runt midnatt. För många skiftanställda - bland annat på universitetssjukhuset Landspítali - innebär det att de inte kan ta bussen till och från jobbet. Enbart sjukhuset lägger årligen cirka 100 miljoner isländska kronor på taxiresor åt skiftjobbare.

I veckan beslutade miljö- och planeringsrådet i Reykjavík i enighet om utökad trafik både på vardagar och helger. Strætó ska köra fram till klockan ett på vardagar och till halv fyra på helger, alltså nätter mot lördagar och söndagar.

Den utökade trafiken gör att bussen kan bli ett alternativ för betydligt fler. Eftersom många uteställen stänger först klockan fem på helgerna blir det dock även i fortsättningen många som måste ta sig hem på andra sätt.

Kostnaden beräknas till mellan 180 och 190 miljoner isländska kronor. Av detta svarar nattbussarna på helger för cirka 60 miljoner. Den övriga kostnaden är för den utökade trafiken på vardagsnätter.

Förslaget är att det blir halvtimmestrafik för de sista turerna på nätterna. Det kan också bli aktuellt att införa en särskild och dyrare nattaxa efter midnatt. Dessutom kommer särskilda lågtrafikslinjer att utredas.

Beslutet måste även klubbas i kommunfullmäktige. Tanken är att nattrafiken ska börja den 1 augusti.