torsdag 23 mars 2017

Nya avgifter kan göra Island ännu dyrare att besöka

Redan i höst höjs övernattningsskatten till 300 isländska kronor. Och regeringen har fler planer på nya avgifter för turistnäringen som kan göra Island till ett ännu dyrare resmål. Näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir undersöker bland annat möjligheten att införa tillståndskrav för alla arrangörer av gruppresor och utflykter. Det rapporterar Vísir.

I år väntas omkring 2,3 miljoner turister besöka Island. Sedan flera år tillbaka är just turismen landets viktigaste näring. Inflödet av utländsk valuta har haft stor betydelse för att stärka den isländska kronan. Samtidigt har kronan nu blivit så stark att företag inom exportbranscher har börjat argumentera för en svagare kurs.

Island är redan i dag ett av världens dyraste länder för turister. Det finns gott om billiga flygstolar - men under sommarmånaderna räcker inte hotellrummen till alla som vill besöka landet. Trots omfattande utbyggnad ökar turismen snabbare än nya övernattningsställen hinner öppnas.

Turister betalar varje år mångmiljardbelopp i moms och andra skatter. Men regeringen vill se fler skatter och avgifter riktade just mot turistnäringen. Tanken är att de ska användas till investeringar inom turismsektorn. Island ser alltså ut att bli ett ännu dyrare resmål.

I september höjs övernattningsskatten från dagens 100 isländska kronor till 300 kronor. Höjningen klubbades redan i höstas. Förra året gav den statskassan intäkter på 400 miljoner isländska kronor.

Men fler höjningar är att vänta. Det säger näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir till Vísir. Ett mål med nya avgifter och skatter är att begränsa antalet besökare till de populäraste turistattraktionerna:
"Turistnäringen och vi alla måste se upp så att vi inte blir offer för vår egen framgång. ... Vissa områden är helt enkelt sådana att de inte tål en miljon turister om året. Om vi släpper in ännu fler människor till dessa områden så kommer vi att mista det som gör oss speciella: unika naturpärlor som är en del av vår image och som vi säljer."
En idé som just nu utreds vid finansdepartementet är möjligheten att börja kräva tillstånd av alla arrangörer av gruppresor och utflykter. Tillstånden kommer inte att utfärdas gratis. De kan dessutom bli obligatoriska - och det blir i så fall inte tillåtet att exempelvis ordna bussturer utan att arrangören har tillstånd.

Om tillstånden blir verklighet kommer även intäkterna därifrån att gå till investeringar som gynnar turismsektorn. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir säger till Vísir att ett skäl till att regeringen i större utsträckning vill styra vilka platser turister besöker är att de ska få goda upplevelser under sin tid i landet:
"När vi talar om att ta ut en avgift för tillträde så betyder det för mig att styra hur många som kan besöka ett visst område - något som är nödvändigt för oss att göra. Vi behöver också trygga att de turister som kommer hit får positiva upplevelser."
Här kan du läsa mer om turismen på Island.