tisdag 21 mars 2017

Oppositionen sågar Arion bankis nya storägare

Att Goldman Sachs och tre hedgefonder är nya storägare i Arion banki mötte både kritik och frågor under gårdagen. Flera tunga politiker ifrågasatte lämpligheten att ha hedgefonder som bankägare - inte minst sedan samma fonder före kraschen investerade mot den isländska kronan. Flera efterlyste också information om de verkliga ägarna.

I söndags kväll meddelade Kaupþings konkursbo att tre hedgefonder och investeringsbanken Goldman Sachs köper närmare 30 procent av aktierna i Arion banki. De har dessutom option på att köpa ytterligare aktier som skulle göra dem till majoritetsägare i banken.

Två av fonderna, Attestor Capital och Taconic Capital Advisors, köper båda 9,99 procent var av aktierna i Arion banki. Därmed klarar de sig undan den kontroll som finansinspektionen Fjármálaeftirlitið kan göra av alla som äger minst 10 procent. I princip måste myndigheten godkänna alla som har en aktiepost på 10 procent eller mer.

Affären - som är det största utländska aktieköpet i Islands historia - var det självklara ämnet under gårdagens frågestund i alltinget. Finansminister Benedikt Jóhannesson var den som fick stå till svars för affären.

Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir efterlyste information om de verkliga ägarna, alltså vilka som står bakom hedgefondernas köp. Hon sade att det var en principsak att ägarna var kända för allmänheten. Benedikt Jóhannesson svarade att han talat med Fjármálaeftirlitið om saken och att han höll med om att information om ägarförhållanden ska vara offentlig.

Även Framstegspartiets ledare Sigurður Ingi Jóhannsson var tveksam till affären. Han ifrågasatte hedgefonders lämplighet som bankägare. Han undrade också om köpet av en stor aktiepost i Arion banki verkligen skulle förbättra förtroendet för Island och landets banker.

Svaret han fick av Benedikt Jóhannesson var att när staten säljer ut aktier i Íslandsbanki och Landsbanki kommer frågan inte först att gå till hedgefonder. På en fråga från Piratpartiets Ásta Guðrún Helgadóttir sade han att det i dagsläget inte finns några konkreta planer på att sälja bankerna.

Affären kommer även att diskuteras i alltingets ekonomiska nämnd i morgon. Då kommer Arion bankis direktör Höskuldur Ólafsson att vara på plats precis som företrädare för Fjármálaeftirlitið.

Taconic Capital Advisors började 2012 att köpa fordringar på de kraschade isländska storbankerna. Hedgefondens grundare är Frank Brosens. Han säger i Fréttablaðið att fonden har långsiktiga intressen i Arion banki. Ett skäl till intresset för Island är den starka ekonomin.

En av de skarpaste kritikerna till affären är Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, tidigare statsminister och alltingsledamot för Framstegspartiet. Han skriver på Facebook att den tredje hedgefonden, Och-Ziff Capital Management Group, nyligen dömdes att betala 413 miljoner dollar för en mutskandal i fem afrikanska länder. Han kallar hedgefonden för en "ärkesymbol" för finansmarknaderna.

I ett annat inlägg på Facebook skriver Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att de tre hedgefonderna närmast säljer Arion banki till sig själva till ett gynnsamt pris. Samtidigt har de redan tjänat stora pengar på att köpa upp fordringar på de kraschade bankerna till låga priser.

Och det stämmer att det i praktiken närmast handlar om en intern affär. De tre hedgefonderna och Goldman Sachs äger enligt Kjarninn 66,31 procent av aktierna i Kaupþing, som i sin tur fram till söndagens affär ägde 87 procent av Arion banki.

En annan kritiker är Össur Skarphéðinsson, tidigare alltingsledamot för Socialdemokraterna. Han skriver på Facebook att regeringen genom sitt välkomnande av affären agerar omoraliskt. Samma hedgefonder som nu köper in sig i Arion banki satsade före finanskrisen på att den isländska ekonomin skulle krascha - och bidrog därmed också till kollapsen.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Arion banki.