onsdag 29 mars 2017

Två av tre vill begränsa uthyrning av bostäder till turister

En majoritet av islänningarna vill begränsa uthyrningen av bostäder till turister genom Air Bnb. På allt fler platser i landet skapar uthyrningen bostadsbrist. I Reykjavíkområdet riktar sig kritiken från kommuncheferna i synnerhet mot fastigheter som köps just för att användas som Air Bnb. Däremot är det inte alla som förespråkar ett förbud.

Vid inrikesdepartementet undersöks just nu möjligheterna att begränsa uthyrningen av bostäder. Ett förslag med tio åtgärder väntas runt påsk. Men klart är att regeringen ytterligare vill skärpa reglerna för Air Bnb och liknande företag.

En klar majoritet av islänningarna står också bakom skärpta regler. Hela 68,6 procent anser att uthyrningen av bostäder till turister bör begränsas medan 31,4 procent svarar att reglerna inte ska bli tuffare. Kvinnor förespråkar i större utsträckning än män nya begränsningar. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

I dagsläget är det få Air Bnb-uthyrare som har skaffat sig tillstånd enligt de regler som infördes vid årsskiftet. Just nu pågår rekryteringsprocessen av den person som ska utöva tillsyn över alla uthyrare. Den ska bland annat se till så att alla uthyrare har tillstånd.

Ármann Kr. Ólafsson, som är kommunchef i Kópavogur, vill förbjuda uthyrning genom Air Bnb i delar av huvudstadsregionen. Så långt vill inte Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson gå. Han säger till Túristi att det främst är en viss typ av uthyrning som kommunen vill komma åt:
"Det är möjligt att införa restriktioner för Air Bnb i bostadsområden, och det har vi gjort. Jag anser dock att det är viktigt att vi gör skillnad på att familjer hyr ut bostäder som de bor i, som ett slags bostadsbyte. Nittiodagarsregeln bör ta hand om detta. För bostäder som helt och hållet hyrs ut till turister gäller andra saker. Sådana bostäder är som vilken annan näringsverksamhet som helst och vi vill förhindra att de ökar i vissa definierade bostadsområden."
Gunnar Einarsson, som är kommunchef i Garðabær, anser inte att uthyrningen av bostäder till turister är problemets kärna. Han säger i Morgunblaðið att det viktigaste är att bygga fler bostäder:
"Jag anser att problemet nummer ett, två och tre helt enkelt är att det saknas att fler bygger."
Ásgerður Halldórsdóttir i Seltjarnarnes kan däremot tänka sig ett förbud. Hon säger i Morgunblaðið att något måste göras snabbt. Annars kommer unga islänningar inte att ha någon möjlighet att köpa bostad i huvudstadsregionen:
"Det som Ármann också pekar på är att det inte blir några skatteintäkter från utländska turister som här kanske tar över hela kvarter."
Inte heller Haraldur Sverrisson, kommunchef i Mosfellsbær, utesluter ett förbud. Men han säger i Morgunblaðið att han helst föredrar en annan lösning:
"Jag är av åsikten att om det är möjligt att undvika direktiv och förbud så är det bra. Men de kan dock visa sig nödvändiga om det inte är möjligt att ta tag i saken på annat sätt."
Det är inte bara i Reykjavíkområdet som det råder bostadsbrist. Även i Grundarfjörður hyrs många bostäder ut genom Air Bnb. Jóhanna Kristín Kristjánsdóttir, som snart fyller 70 år och har bott på orten sedan hon fyllde tre år, tvingas tillsammans med maken bort från hyreslägenheten när den byter ägare. Hon säger i Morgunblaðið att paret inte har råd att köpa någon av de bostäder som är till salu:
"Vid denna ålder vill man inte låta sig bli skickad ut i landet. Min make är än värre än jag. Han vill inte bo någon annanstans eftersom detta är ett utmärkt ställe."
Här kan du läsa mer om Air Bnb på Island.