lördag 18 mars 2017

Utredning om Birna Brjánsdóttirs död i åklagarens händer

Åklagaren Ólafur Þór Hauksson har knappt fyra veckor på sig att besluta om åtal mot den man som misstänks ha dödat Birna Brjánsdóttir. Utredningen överlämnades till honom i går från polisen. Ett sista förhör hölls med den misstänkte i torsdags. Han fortsatte då att neka till att all inblandning i Birna Brjánsdóttirs död.

I drygt åtta veckor har nu en grönländsk sjöman suttit häktad misstänkt för att ha dödat 20-åriga Birna Brjánsdóttir. Från det första häktningsbeslutet får det inte dröja längre än tolv veckor innan åtal väcks. Åklagaren Ólafur Þór Hauksson har alltså knappt fyra veckor på sig att ta beslut.

Om beslutet kommer inom fyra veckor kan åklagaren vända sig till domstol och begära att häktningen förlängs fram till rättegångens början. Om beslutet tas senare måste den misstänkte försättas på fri fot under tiden.

Innehållet i utredningen är inte obekant för Ólafur Þór Hauksson. Polisen har under arbetets gång haft regelbundna kontakter med åklagaren.

Polisen höll i torsdags ett sista förhör med den misstänkte. Som tidigare nekade han till all inblandning i Birna Brjánsdóttirs död.

Utredningen överlämnades i går från polis till åklagare. Polisen har nu fått svar på samtliga dna-prover som skickats till Nationellt forensiskt centrum för analys. Några resultat är inte kända, men polisens uppfattning är att svaren stärker bevisningen mot den misstänkte mannen.

Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík tidigt på morgonen den 14 januari i år. Åtta dagar senare hittades hon död på stranden vid Selvogur. Dödsorsaken var drunkning, men hon hade utsatts för kraftigt våld - bland annat i form av stryptag.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.