fredag 28 april 2017

Fréttatíminn begärs i konkurs av ägarna

Sista numret av Fréttatíminn kan ha blivit den tidning som utkom för tre veckor sedan. Ägarna kommer inom de närmaste dagarna att begära ägarbolaget Morgundagur ehf. i konkurs. Flera anställda har fortfarande inte fått betalt för mars månad. Försöken att hitta nya investerare eller att samarbeta med andra medier har hittills inte lyckats.

Med Gunnar Smári Egilssons intåg på Fréttatíminn skulle tidningen på sikt utmana Fréttablaðið om positionen som Islands största gratisutdelade tidning. Under den nye chefredaktörens ledning gick Fréttatíminn från utgivning en dag i veckan först till två dagar i veckan och därefter tre dagar.

Men nu har ingen tidning utkommit sedan den 7 april. Och det kan ha varit det sista numret av Fréttatíminn.

Strax efter nyår kom de första uppgifterna om Fréttatíminns svaga ekonomi. Obekräftade uppgifter gör gällande att inga pensioner har betalats in i år. Omkring tio anställda har fortfarande inte fått marslönen. Frilansande illustratören Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir skrev i går på Twitter att de tre senaste månadernas fakturor inte betalats.

Satsningen på tredagarsutgivning ser ut att ha blivit ödesdiger för Fréttatíminn. I februari i år - den senaste gången som Gallup mätte tidningens räckvidd - var det 31,5 procent som läste Fréttatíminn. Det var en av tidningens sämsta siffror någonsin. I februari 2016 var räckvidden 36,3 procent.

Nyligen försvann Gunnar Smári Egilsson som chefredaktör. Han kvarstår dock som storägare i ägarbolaget Morgundagur ehf. Sedan dess har vd:n Valdimar Birgisson utan framgång sökt efter nya investerare. Bland annat ska diskussioner om ett samarbete med nyhetswebben Kjarninn ha förts utan resultat.

Exakt hur det ekonomiska läget ser ut är oklart. Enligt Viðskiptablaðið uppgår Fréttatíminns skulder till över 200 miljoner isländska kronor. Av dessa sägs 40 miljoner varar en skuld till Gunnar Smári Egilsson. Viðskiptablaðið uppger dessutom att det var de stora skulderna som fick Kjarninn att avstå från ett samarbete.

Men detta tillbakavisas av Gunnar Smári Egilsson och Valdimar Birgisson. Gunnar Smári Egilsson säger till Stundin att det mesta i Viðskiptablaðiðs är felaktigt.

Vidare säger Gunnar Smári Egilsson till Stundin att Morgundagur ehf. kommer att begäras i konkurs inom kort. Beslutet har fattats av ägarna:
"Aktieägarna kom överens om att försätta det [bolaget] i konkurs och det görs sannolikt inom de närmaste dagarna."
Gunnar Smári Egilsson kontrollerar 46 procent av aktierna i Morgundagur ehf. Dexter fjárfestingar ehf. - ett bolag som ägs av Sigurður Gísli Pálmason - äger 29 procent av aktierna och Valdimar Birgisson 25 procent.

En konkurs behöver dock inte betyda mer än att Morgundagur ehf. går i graven. Fréttatíminn har möjligheter att leva vidare. Det ryktas att det finns investerare som är intresserade av att driva tidningen vidare.

I så fall kan konkursen vara ett sätt att slippa de skulder som hade följt med vid ett övertagande. En omstart med ett nytt ägarbolag kan göras genom att det köper valda delar av det gamla ägarbolagets tillgångar.

Här kan du läsa mer om Fréttatíminn.