lördag 15 april 2017

Gunnar Bragi Sveinsson överger inte Framstegspartiet

Gunnar Bragi Sveinsson har inga planer på att lämna Framstegspartiet. Ett historiskt svagt valresultat, interna konflikter och låga opinionssiffror ligger bakom rykten om en ny partibildning. En som pekats ut som tänkbar ledare är tidigare ordföranden och statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men i så fall blir det utan Gunnar Bragi Sveinsson.

I valet i oktober förra året fick Framstegspartiet bara 11,5 procent av rösterna. Det var partiets sämsta resultat någonsin. I alltinget förlorade partiet elva av nitton mandat.

Valet föregicks av en ledarstrid som splittrade partiet. Med knapp marginal valdes Sigurður Ingi Jóhannsson till ny partiledare. Försvann gjorde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, som ett halvår tidigare avgått som statsminister sedan det visat sig att han varit delägare i ett skatteparadisbolag som hade fordringar på de kraschade storbankernas konkursbon.

Redan då gick det rykten om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle bilda ett nytt parti. Relationen mellan honom och Sigurður Ingi Jóhannsson är alltjämt frostig. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson agerar i praktiken snarare i dag som en politisk vilde än som en framstegspartist.

Ryktena har fortsatt mot bakgrund av falangstriderna och de svaga opinionssiffrorna. Men Gunnar Bragi Sveinsson, som stod på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida i det interna kriget, tänker inte överge Framstegspartiet. Det skriver han på Facebook:
"Jag har blivit frågad om jag är kopplad till idéer om att starta ett nytt parti. Det är jag inte. Framstegspartiet är illa ute efter det sämsta valresultatet i partiets historia och är nu det näst minsta oppositionspartiet. Sannolikt har partiet på senare tid aldrig varit i så dåligt läge. Sådana idéer kommer därför inte som någon överraskning."
Här kan du läsa mer om Framstegspartiets kris.