måndag 3 april 2017

Isländska folkfronten vill ta plats i rådhuset i Reykjavík

Guðmundur Þorleifsson är ny ledare för Isländska folkfronten. Han valdes till partiordförande under gårdagens landsmöte i Hafnarfjörður. Partiet siktar nu på att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík nästa år. Två profilfrågor kommer att bli förbud mot moskébyggen och att inrikesflygplatsen inte ska flyttas från Vatnsmýri.

När Isländska folkfronten bildades för ett drygt år sedan var målen högt satta. Partiet siktade på att ta sig över femprocentsspärren till alltinget. Där skulle ledamöterna ha arbetat för slopat flyktingmottagande, utträde ur Schengensamarbetet och EES-avtalet samt utökad gränsövervakning.

Valrörelsen blev dock ett fiasko. Partiledaren Helgi Helgason fick hård intern kritik. Bara dagarna innan de nödvändiga underskrifterna skulle lämnas in hoppade bägge toppnamnen i de två valkretsarna i Reykjavík av partiet. Helgi Helgason anklagade dem för sabotage och för stöld av underskrifter.

Bakslaget innebar att Isländska folkfronten bara kunde ställa upp i två av sex valkretsar. På riksnivå fick partiet 0,2 procent av rösterna. Med tanke på att partiet i opinionsmätningarna fått ett stöd på runt 3 procent var resultatet inget som fick den interna kritiken att tystna.

Sedan dess har stödet i mätningarna fortsatt vara svagt. I regel ligger väljarstödet för Isländska folkfronten på runt en halv procent.

Helgi Helgason bestämde sig ganska tidigt att inte ställa upp för omval. Han har dock inte lämnat partiet.

För en månad sedan fanns fortfarande ingen ny ordförandekandidat. En av partiarbetarna gick då ut på Facebook och uppmanade medlemmarna att kliva fram. Annars fanns en överhängande risk för att Isländska folkfronten skulle läggas ned.

Under gårdagens landsmöte i Hafnarfjörður samlades omkring 35 medlemmar. Där valdes en helt ny ledning.

Till ny ordförande valdes Guðmundur Þorleifsson. Han hade tre motkandidater: Jens G. Garðarsson, Hjördís Diljá Bech och Jón Valur Jensson.

Reynir Heiðarsson valdes till ny vice ordförande efter Birgir Eiríksson och Sverrir J. Sverrisson valdes till ny sekreterare efter Sigurlaug Oddný Björnsdóttir. Totalt består den nya styrelsen av tolv ledamöter och tre ersättare.

Isländska folkfronten avser att ställa upp i kommunalvalet i Reykjavík våren 2018. Om det blir fler kommuner är ännu oklart. I Reykjavík kommer partiet att kämpa för att stoppa Félag múslima á Íslandis planerade moskébygge och för att inrikesflygplatsen ska bli kvar på Vatnsmýri.

I kommunalvalet 2014 hade Framstegspartiet samma profilfrågor. Det gav partiet två platser i rådhuset i Reykjavík.

Här kan du läsa mer om Isländska folkfronten.