tisdag 11 april 2017

Lämnar Ljus framtid i protest mot regeringen

Páll Valur Björnsson lämnar Ljus framtid. Den tidigare alltingsledamoten anser sig inte längre ha något gemensamt med partiet sedan det bildat regering med Självständighetspartiet och Renässans. Men den tatuering med partisymbolen som Páll Valur Björnsson skaffade sig när han valts in i alltinget får däremot vara kvar.

I tre och ett halvt år representerade Páll Valur Björnsson Ljus framtid i alltinget. Han gjorde sig känd framför allt genom sitt engagemang i frågor om barnfattigdom. Av många nämndes han också som en tänkbar partiledare. När grundaren Guðmundur Steingrímsson avgick var det dock ett uppdrag som gick till Óttarr Proppé.

I valet i oktober förra året toppade Páll Valur Björnsson Ljus framtids lista i den södra valkretsen. Där blev partiet utan mandat.

När Ljus framtid bildade koalition med Självständighetspartiet och Ljus framtid var Páll Valur Björnsson en av de medlemmar som röstade nej till regeringssamarbetet. Han väljer nu att lämna partiet eftersom han inte längre anser sig kunna stå bakom Ljus framtid. Han säger till Nútíminn att skälet är den högersväng som han tycker partiet gjort i regeringsställning:
"Jag är en person med hjärtat till vänster. Det finns en socialdemokrat inom mig. Jag hoppades att Ljus framtid skulle bli den nya starka kraften i mitten. Att gå in i ett samarbete med dessa två partier tilltalade mig inte. ... Partiet har en plats i mitt hjärta men jag har inte längre något gemensamt med det."
Páll Valur Björnsson tog plats i alltinget efter valet våren 2014. Strax därefter tatuerade han in partiets symbol på högerarmen. Han säger till Nútíminn att avhoppet från partiet inte har fått honom att överväga att ta bort tatueringen:
"Den får fortsätta vara på sin plats. Ljus framtid var ett fantastiskt kapitel i mitt liv och för en människa som mig, som varit arbetare i hela mitt liv, var det mycket märkligt att bli alltingsledamot. Jag tog uppdraget som ledamot mycket allvarligt. Detta var en av de mest lärorika perioderna i mitt liv."
Inom Ljus framtid är Páll Valur Björnsson långt ifrån ensam om att vara missnöjd med regeringssamarbetet. Opinionsmätningar visar att Självständighetspartiets och Renässans sympatisörer i mycket högre utsträckning stödjer trepartikoalitionen än vad Ljus framtids väljare gör.