söndag 30 april 2017

Minister vill slopa statlig avgift på övernattningar

Den särskilda avgiften på övernattningar kan försvinna helt när momsen höjs. Eller så kan avgiften börja gå till kommunerna i stället för staten. Det anser näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Finansminister Benedikt Jóhannesson ska enligt Túristi vara positivt inställd till förslaget.

En avgift på 100 isländska kronor på övernattningar infördes 2012. Hittills har avgiften gått direkt till statskassan. I september i år höjs avgiften till 300 kronor.

Näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir vill enligt Túristi slopa avgiften i samband med den momshöjning som genomförs i juli 2018. Då flyttas bland annat övernattningar från dagens momssats på 11 procent till 24 procent. Ett halvår senare - i januari 2019 - sänks den momssatsen till 22,5 procent.

Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir har diskuterat den särskilda övernattningsavgiften med finansminister Benedikt Jóhannesson. I samband med att momshöjningen träder i kraft vill hon antingen avskaffa avgiften eller i stället låta den gå till den kommun där övernattningen görs.

Benedikt Jóhannesson är positivt inställd till idén. Något arbete med att ta fram ett formellt förslag har dock inte påbörjats.

I dag kostar det genomsnittliga dubbelrummet på ett hotell i Reykjavík 22 895 isländska kronor. I Túristis jämförelse med 51 europeiska storstäder är det bara Monte Carlo och Genève som är dyrare.

Det betyder att staten i dag får 2 379 isländska kronor i skatteintäkter från ett genomsnittligt hotellrum. Där svarar momsen för 2 279 kronor och övernattningsskatten för 100 kronor.

Det hotellrum som i juli nästa år kostar lika mycket ger statskassan 4 752 kronor. Förutom den höjda övernattningsavgiften på 300 kronor har momsen stigit till 4 452 kronor.

Här kan du läsa mer om den föreslagna momshöjningen.