lördag 29 april 2017

Parkeringsavgifter vid Seljalandsfoss införs i sommar

Till sommaren införs parkeringsavgifter vid Seljalandsfoss. Kommunen Rangárþing eystra anlitar företaget Bergrísi för att sätta upp parkeringsautomater. Hur mycket det kommer att kosta att parkera vid vattenfallet är inte klart. Kommunen tänker inledningsvis skriva ett avtal med Bergrísi som löper på ett år.

Under 2016 tros omkring en halv miljon människor ha besökt vattenfallet Seljalandsfoss på den isländska sydkusten. I omgångar har kommunen Rangárþing eystra byggt ut parkeringsplatsen och satt upp toaletter.

Inom kommunen har det i flera års tid pågått diskussioner om att börja ta betalt av alla besökare till Seljalandsfoss. Nu har Rangárþing eystra beslutat att skriva ett avtal med företaget Bergrísi om såväl parkeringsautomater som avgiftskontroller.

Avgifterna införs till sommaren. Det är ännu inte bestämt hur mycket det kommer att kosta att parkera vid vattenfallet. Beslutet har fattats av kommunen i samråd med privata markägare.

Tidigare har det talats om en avgift på 500 isländska kronor. Om den blir verklighet väntas kommunen årligen få minst 25 miljoner isländska kronor i intäkter från parkeringarna vid Seljalandsfoss. Pengarna ska användas såväl på platsen som i andra delar av kommunen där turismen skapat ett behov av infrastruktur som parkeringar och toaletter.

Här kan du läsa mer om parkeringsavgifter vid Seljalandsfoss.