torsdag 13 april 2017

Polisen: Offret kliver in i misstänkte mördarens bil

Ingen övervakningsfilm finns från det ögonblick då Birna Brjánsdóttir kliver in i en hyrbil på Laugavegur i Reykjavík. Men inget pekar på att hon skulle tvingas in i bilen. I stället sätter hon sig sannolikt i den frivilligt. Det säger Grímur Grímsson, den polischef som leder utredningen av hennes död, till RÚV.

I måndags inleddes i Héraðsdómur Reykjaness rättsprocessen mot den man som står åtalad för mordet på Birna Brjánsdóttir. Han har under tiden i häkte hela tiden nekat till inblandning i hennes död. Det gjorde han även i måndags. Då ändrade han sig dessutom om åtalspunkten grovt narkotikabrott - ett brott han tidigare erkänt men nu förnekar.

I förhören har mannen varit fåordig. Det berättade Grímur Grímsson i RÚV i går. Utöver att den åtalade nekar till mordet ville han inte gå in på vad som sagts under förhören.

Birna Brjánsdóttir försvann tidigt på morgonen den 14 januari i år. De sista kända bilderna på henne är från en övervakningskamera vid Laugavegur 31. Vad som händer därefter är inte helt klarlagt.

Strax efter att Birna Brjánsdóttir syns på bild vid Laugavegur 31 passerar en röd hyrbil samma plats. Vid ratten sitter enligt polisen den man som nu har åtalats för mordet på henne. I bilen finns också en kollega till mannen som vid tillfället är rejält berusad.

Troligtvis går det mycket snabbt att stanna bilen och för Birna Brjánsdóttir att sätta sig i den. Det bör ha skett inom loppet av femton sekunder. Längre än så dröjer det inte förrän bilen syns till vid en övervakningskamera längre fram på Laugavegur.

Visserligen kan hon ha plockats upp på en annan plats, men det kräver att hon viker av ned på en sidogata samtidigt som bilen ska lämna Laugavegur för att köra Hverfisgata i motsatt riktning. Om så skulle vara fallet måste allt ske inom ett par minuter eftersom Birna Brjánsdóttirs mobiltelefon sedan kopplar upp sig mot en mast ända borta vid Laugarnestangi.

Grímur Grímsson sade till RÚV att hennes mobiltelefon fortfarande inte hittats. Inget tyder dock på att hon skulle ha stämt träff med någon på lördagsmorgonen. Under tiden före försvinnandet hade hon inga kontakter som gick utöver det vanliga.

Vidare kommenterade Grímur Grímsson de övervakningsfilmer som finns från hamnen i Hafnarfjörður. De visar hur den åtalade och hans kollega kör fram till trålaren Polar Nanoq. Kollegan går ombord medan den åtalade kör till en del av hamnen där det saknas övervakningskameror. Detta var enligt Grímur Grímsson information som de inte ville skulle läcka till medierna.

Samtidigt hade polisen stor hjälp av medierna och av allmänheten. Bland annat fick polisen in mängder av övervakningsfilmer från olika företag. Grímur Grímsson sade i RÚV att Birna Brjánsdóttirs försvinnande engagerade hela nationen:
"Detta fall grep folket. Alla följde med och alla ville hjälpa till."
Rättsprocessen fortsätter den 25 april. Om inte försvaret ber om någon kompletterande utredning kan själva rättegången komma i gång redan under maj.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.