torsdag 13 april 2017

Turist insnöad mellan hedarna i Arnarfjörður i fem dagar

I fem dagar blev en fransk turist fast på den lilla vägstumpen i Arnarfjörður. Mannen hade inte uppdaterat sig om framkomlighet och väder - och fann att han var insnöad på den ensliga sträckan mellan Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði. Efter att ha övernattat i bilen i fem dagar kunde han ta postbåten till Bíldudalur och vänta på att vägen skulle öppnas.

Under vinterhalvåret finns ingen regelbunden snöröjning över Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði i Västfjordarna. Vägen öppnas bara om det inte är mycket snö. Ibland innebär det att vägen snöar igen redan före jul och därefter inte plogas förrän i maj.

Men årets vinter har varit ovanlig snöfattig. Därför har vägen öppnats vid flera tillfällen.

Sträckorna på hög höjd över Dynjandisheiði och Hrafnseyrarheiði är svåra att hålla öppna på grund av snödrev och laviner. Men den två mil långa låglandssträckan vid norra Arnarfjörður brukar vara framkomlig.

Det var här en fransk turist fastnade lördagen den 1 april i år. Mannen, som heter Thomas, berättar för RÚV att han stannade till vid Arnarfjörður på kvällen. När han skulle ge sig av morgonen därpå var sträckan över hedarna oframkomliga i bägge riktningar.

Thomas övernattade i bilen. Han säger till RÚV att han missade flyget hem, men att det inte gick någon nöd på honom:
"Jag var förberedd med mat och dryck för hela resan. Så det var helt i sin ordning. Jag väntade, jag läste, jag arbetade på min dator och lät tiden gå."
Det finns inte längre några gårdar i norra Arnarfjörður som är bebodda under vintern. Men det finns personal på kraftverket Mjólkárvirkjun. När vägarna är oframkomliga använder de ofta postbåten från Bíldudalur för att ta sig till och från de veckolånga arbetspassen. När båten anlände valde även Thomas att åka med:
"Jag väntade så i fem dagar eftersom jag inte visste vad jag skulle göra. Och slutligen fick jag resa med en båt till Bíldudalur."
I Bíldudalur väntade han över helgen. När Vegagerðin öppnade vägen i går fick Thomas skjuts till Arnarfjörður så att han kunde hämta sin hyrbil. Han säger till RÚV att han inte har någon annan än sig själv att skylla för att ha blivit insnöad mellan hedarna:
"Informationen var okej, men det är mitt ansvar att titta på den."
När sträckorna över Dynjandisheiði och Hrafnseyrarheiði är stängda fyrfaldigas avståndet från norra till södra Västfjordarna. Gunnar Gísli Sigurðsson, som ofta plogar sträckan, säger till RÚV att det inte är sällsynt att han stöter på turister som inte känner till att vägarna över hedarna brukar vara oframkomliga under vintern:
"De blir lite sura om de behöver vända om. Det är långt att köra tillbaka om de ska åka med [färjan] Baldur [från Brjánslækur]. Det är kanske 600 kilometer."
Nya sträckningar för vägarna i regionen har länge varit planerade. Tanken är att den gamla grusvägen över hedarna ska ersättas av en tunnel och en ny året runt-väg. Det är dock osäkert när de kan stå klara.

Här kan du läsa mer om vintrarna för de anställda på Mjólkárvirkjun.