tisdag 25 april 2017

Turist tog med sig katten till Island - fick husdjuret avlivat

En schweizisk kvinna hade i tisdags med sig sin katt när hon anlände till Island. Men information om husdjuret nådde myndigheterna. I lördags kväll stoppades kvinnan av polisen. Katten avlivades av en veterinär. Kvinnan får inte bara betala för sanering av husbilen. Hon får dessutom böter för brott mot lagen om import av sällskapsdjur.

Djur kan bara föras in till Island genom flygplatsen i Keflavík. Efter en första undersökning måste djuret sitta i karantän i fyra veckor. Införsel och karantänplats måste bokas i förväg. Dessutom tas djur bara emot vissa dagar i månaden.

Passagerare som utan tillstånd försöker föra in djur i landet får två val. Antingen får de återvända med nästa flyg eller resa in i landet men lämna djuret till avlivning. Lagen säger att djur som smugglas in ska avlivas omedelbart och kroppen destrueras. Skälet är smittorisken.

Att föra in djur med färjan Norræna till Seyðisfjörður är alltså aldrig tillåtet. Men i tisdags anlände en schweizisk kvinna tillsammans med sin katt. Hon lyckades hålla djuret gömt under tiden på båten och när hon körde i land.

Med en husbil började kvinnan sin resa runt Island genom att köra söderut längs ringvägen. I fredags fick en veterinär i Höfn kännedom om att kvinnan setts tillsammans med en katt i husbilen. Veterinären kontaktade distriktsveterinären i Egilsstaðir som i sin tur kontaktade polisen.

Vid 23-tiden i lördags kväll upptäckte polisen kvinnans husbil parkerad vid Almannaskarð utanför Höfn. Polisen tog katten till en veterinär där den avlivades direkt. Det uppger polisen i Suðurland på Facebook.

Kvinnan förlorade inte bara sitt husdjur. Hon tvingas dessutom betala för sanering av husbilen. Isländsk lag säger också att den som utan tillstånd för in djur i landet måste stå för alla kostnader i samband med lagbrottet. Utan sanering får inte husbilen köras vidare.

Utöver kostnaderna kommer kvinnan att tvingas att betala böter för att ha brutit mot lagen om import av sällskapsdjur.

Det är inte känt om kvinnan medvetet brutit mot lagen eller om hon trodde att hon kunde ta med sig katten till Island. Personer som bokar biljetter med Norræna informeras om djurförbudet, men det är heller inte klart om kvinnan uppmärksammat detta.

Här kan du läsa mer om en hund som rymde från flygplatsen i Keflavík men utan att myndigheterna valde att avliva den.