lördag 29 april 2017

Turistbussar och superjeepar kan förbjudas i Reykjavík

En utvidgning av det område i centrala Reykjavík där turistbussar inte får åka. Och ett nytt förbud som på samma sätt stoppar superjeepar som tar passagerare till glaciärer och andra platser. De förslagen kan bli verklighet redan till sommaren. Kommunen anser att det av hänsyn till boende är nödvändigt med ytterligare inskränkningar.

Redan i dag är stora turistbussar förbjudna i delar av stadskärnan. I stället har tolv uppsamlingsplatser inrättats. För resenärer innebär det i många fall att de inte körs fram till dörren, utan att de får promenera den sista sträckan fram till övernattningsstället.

Majoriteten i kommunfullmäktige är dock inte nöjd med dagens begränsningar av turisttrafiken. Det är alltjämt många boende som klagar på fordon som under hela dygnet stannar i närheten för att hämta och lämna passagerare.

Nu finns ett nytt förslag på inskränkningar. Det kan bli verklighet redan till sommaren. Om förbudet genomförs innebär det att även området kring Kvosin i Reykjavík ingår i den zon där turistbussar inte får åka.

Samtidigt vill kommunen införa tre nya uppsamlingsplatser för turistbussar. Därmed får 80 procent av turisterna högst 200 meter att gå till sitt övernattningsställe. För 95 procent av turisterna blir avståndet högst 300 meter.

Dessutom vill kommunen inkludera superjeepar i förbudet. Förslaget riktar sig mot de ombyggda jeepar som tar turister till glaciärer och andra svåråtkomliga platser. Det ska gälla alla jeepar som har däck större än 36 tum.

Förbudet ska däremot inte gälla privatpersoner som använder superjeep i innerstaden.

Félag eigenda torfæruökutækja í atvinnurekstri, en sammanslutning av företag i turistbranschen som ordnar utflykter med superjeepar, framför i ett remissvar kritik mot förslaget. Bland annat skriver de att Reykjavíks kommun har sig själv att skylla för problemen eftersom det tillåtits mängder av nya hotell och andra övernattningsställen. Detta har enligt föreningen gjorts utan att kommunen tänkt på hur turister ska transporteras till och från övernattningarna.