torsdag 6 april 2017

Turister letar efter vattenfallet Selfoss i centrala Selfoss

Gång på gång kommer turister till centrala Selfoss på jakt efter vattenfallet med samma namn. Men det ligger över 60 mil från den sydisländska staden. Det är turisternas tilltro till gps-funktioner som får dem att hamna i en helt annan del av landet. De vilsna besökarna är flest under sommaren, rapporterar Nútíminn.

Turister som hamnar snett efter att ha följt hänvisningar från gps:er tillhör vardagen på flera platser i landet. Många är de utländska besökare som ställer in gps:en på Þingvellir, men inte märker att den tagit sikte på en plats på Snæfellsnes och inte nationalparken med samma namn.

Förra året blev den amerikanske turisten Noel Santillan något av en kändis sedan han i stället för att köra till Laugavegur i Reykjavík kört till Laugarvegur i Siglufjörður. Det var en omväg på drygt 40 mil. Noel Santillan hann under sin vistelse på Island även köra vilse på vägen till Blå lagunen.

Även i Selfoss dyker många vilsna turister upp. Den sevärdhet de vill beskåda är vattenfallet Selfoss, som ligger nära Dettifoss på norra Island. I stället hamnar de alltså i den sydisländska staden drygt 60 mil från målet.

Margrét Birgitta Davíðsdóttir är bosatt i centrala Selfoss. Hon säger till Nútíminn att hon ofta får påhälsningar av turister som ber om vägen till vattenfallet. Ständigt upptäcker hon besökare som i sina hyrbilar kör sakta längs gatorna och spanar efter forsen:
"Det var särskilt mycket av detta i somras, att de knackade på och frågade om inte vattenfallet Selfoss fanns här."
Vilsna turister är också något av stamgäster på Subway i Selfoss. Ibland är det restaurangchefen Ragnheiður Eggertsdóttir som tvingas göra dem besvikna. Hon säger till Nútíminn att de flesta inte anar att de är långt ifrån vattenfallet Selfoss:
"De kommer in, är lite smått besvärade och frågar sedan om vi kan visa dem vägen till vattenfallet Selfoss. Jag förklarar för dem att nedanför kyrkan har det funnits ett frö till ett vattenfall dit sälar kommer för att föda. Jag påpekar för dem att det dock inte finns något vattenfall där. Jag skulle säga att de kommer varje dag, en eller flera. Och ännu fler under sommaren."
Ragnheiður Eggertsdóttir brukar i stället tipsa de vilsna besökarna om Seljalandsfoss. Dit är avståndet bara sju mil.

Här kan du läsa mer om Noel Santillan.