fredag 5 maj 2017

Island får svensk Coca-Cola - med extra kolsyra

Coca-Cola börjar importera drycken från Sverige. Men produktionen på Island skrotas inte. Det är flaskor och burkar som säljs i minst sexpack som inte kommer att tillverkas i landet. Skälet är att bryggeriet inte har möjlighet att packa dryckerna på detta sätt. Den Coca-Cola som säljs till Island kommer att få extra kolsyra, skriver Viðskiptablaðið.

Längre fram i maj öppnar Costco på Island. Lågprisbutikens inträde på den isländska marknaden påverkar redan Coca-Cola European Partners á Íslandi, det bryggeri som tillverkar drycken. Costco vill kunna sälja Coca-Cola i förpackningar om sex, tio och 24 burkar eller flaskor. Det inhemska bryggeriet har ingen maskin som kan packa förpackningar på det sättet.

I stället kommer dessa förpackningar att importeras från Sverige. Det innebär att andelen Coca-Cola som produceras på Island kommer att sjunka från 94 till 85 procent.

Carlos Cruz, vd för Coca-Cola European Partners á Íslandi, säger i Viðskiptablaðið att svenskt vatten ska användas till den Coca-Cola som importeras. Hans uppfattning är att ingen kommer att märka skillnaden. Däremot kommer den dryck som säljs till Island att få mer kolsyra än den som säljs i Sverige. Skälet är att isländska kunder helt enkelt uppskattar mer kolsyra:
"Naturligtvis kan några mineraler i vattnet ha inverkan på smaken, men du behöver vara en stor expert för att märka det."
Samtidigt kommer även Coca-Cola i 33 centiliter stora glasflaskor att börja importeras från Sverige. Produktionen av just denna förpackning upphörde på Island för några år sedan.