lördag 13 maj 2017

Jordskalv på södra Island kan nå magnitud 7

Inom de närmaste åren kan jordskalv med en magnitud på 7 skaka södra Island. Den bedömningen gör seismologen Ragnar Stefánsson. Förra helgens skalv nära Árnes visar att spänningarna i sprickzonen finns kvar. Det område där han tror att de kraftigaste skalven kan äga rum är i närheten av vulkanen Hekla, rapporterar Vísir.

I lördags inträffade ett jordskalv med magnitud 4,5 nära Árnes på södra Island. Skalvet var det största i regionen sedan 2008, då ett skalv uppmättes till 6,2. Åtta år tidigare skedde skalv med magnituder på 6,6 och 6,5.

Historiskt har många av de största jordskalven i Islands historia skett i detta område. 1896 inträffade fem skalv med magnituder mellan 6,5 och 6,9. Skalven hade epicentrum från Landssveit i öster till Ölfus i väster. Serien av kraftiga skalv avslutades 1912 med ett skalv som uppmättes till 7,0.

Seismologen Ragnar Stefánsson säger till Vísir att lördagens skalv visar att spänningarna i den sprickzon som finns på sydvästra Island inte har försvunnit. Här rör sig kontinentalplattorna 1,8 centimeter om året. Enligt Ragnar Stefánsson kan nya skalv på 7 inträffa i området:
"Detta kan ske i år och under de kommande fem till tio åren - oavsett om man talar om längst österut längs sprickzonen på södra Island eller här i Bláfjöllområdet. ... Längst österut på sprickzonen på södra Island kan det säkerligen nå upp till 7. Här i väster i Bláfjöllområdet tänker vi snarare omkring 6,5. Sannolikt blir det inte lika stora skalv här i detta område som längst österut på sprickzonen på södra Island."
Här kan du läsa mer om lördagens jordskalv.