måndag 1 maj 2017

Kajakpaddlare omkom vid Þjórsás mynning

En kajakpaddlare omkom i lördags kväll vid Þjórsás mynning. Under en längre tid kämpade mannen mot vågorna tillsammans med en annan paddlare. Bägge kajakpaddlarna kunde bärgas ur älven med helikopter. Men den ena mannens liv gick alltså inte att rädda. Det uppger polisen i Suðurland på Facebook.

Klockan 21.13 i lördags larmades polisen om två kajakpaddlare som var i stor fara vid Þjórsárós, den plats där älven Þjórsá mynnar i Atlanten. De skulle då under en längre tid ha försökt komma i säkerhet undan de kraftiga bränningarna.

Polis, ambulans, räddningstjänst och två helikoptrar från kustbevakningen ryckte ut. En av paddlarna hade genom sin mobiltelefon kontinuerlig kontakt med en släkting i land. Det gick därför snabbt för kustbevakningen att lokalisera de två paddlarna.

Bägge kajakerna var upp och ned när helikoptrarna anlände. De två paddlarna bärgades genom att firas upp i varsin helikopter. Vågorna var för kraftiga för att räddningstjänsten skulle kunna använda båtar i älven.

Strax före klockan 23 landade helikoptrarna i Reykjavík efter en mellanlandning i Selfoss. Den ena kajakpaddlarens liv gick inte att rädda. Den andra paddlaren ska inte vara allvarligt skadad.

Polisen i Suðurland leder utredningen av olyckan. På Facebook uppger polisen att orsaken ännu är okänd.