onsdag 17 maj 2017

Rättegången om mordet på Birna Brjánsdóttir försenas

Rättegången mot den man som misstänks för mordet på Birna Brjánsdóttir hinner inte genomföras före sommaren. Om en månad ska en ortoped ha besvarat två frågor från försvaret. Hittills har ingen rättsläkare som ska besvara ytterligare fem frågor utsetts. En svensk rättsläkare har tillfrågats. Vem som får uppdraget kan bli klart på tisdag.

Det har nu gått fyra månader sedan 20-åriga Birna Brjánsdóttir försvann efter en utekväll i Reykjavík. Efter den mest omfattande sökinsatsen i Islands historia hittades hon åtta dagar efter försvinnandet på stranden vid Selvogur. Kroppen var naken och hade utsatts för grovt våld.

Misstankarna riktades snart mot en grönländsk sjöman. Han står nu åtalad för att ha mördat Birna Brjánsdóttir. Han har även åtalats för grovt narkotikabrott.

Mannen har medgett att han gett Birna Brjánsdóttir skjuts från Reykjavík till Hafnarfjörður. I förhör har han sagt att han därefter släppt av henne vid en rondell.

Det finns en rad tekniska bevis mot mannen. Birna Brjánsdóttirs blod fanns i bilen och mannens dna fanns på hennes skor och hennes körkort. Mannen har dock hela tiden förnekat att han skulle vara skyldig till mordet.

Målet har varit att hålla rättegången mot mannen innan Héraðsdómur Reykjaness semesterstänger i juli. Men den förhoppningen kommer inte att infrias. Rättegången kommer inte att kunna påbörjas förrän tidigast i augusti efter sommaruppehållet.

Páll Rúnar M. Kristjánsson, mannens försvarare, har lagt fram sju frågor - fem till en rättsläkare och två till en ortoped. Enligt medieuppgifter är syftet med frågorna att försöka visa att den åtalade inte ska ha varit tillräckligt fysiskt stark för att kunna misshandla Birna Brjánsdóttir på det sätt som gjordes.

Ortopeden Ragnar Jónsson åtog sig i går att besvara de två frågorna. De ska vara besvarade senast den 16 juni. Frågorna rör den åtalades fysiska tillstånd.

Någon rättsläkare har ännu inte utsetts. En svensk rättsläkare har tillfrågats om uppdraget. Om rättsläkaren säger ja kan den formellt utses på tisdag. Oavsett vem som får uppdraget - ytterligare två rättsläkare kan komma i fråga - måste alla relevanta handlingar i målet översättas eftersom det inte finns några isländska rättsläkare.

Frågorna från advokaten gör alltså att inget talar för att rättegången skulle kunna genomföras före sommaren. Rättsprocessen fortsätter på tisdag då den misstänkte mördaren kommer att begäras omhäktad.

Mannen var inte på plats när rättsprocessen fortsatte i Héraðsdómur Reykjaness i går. Åklagaren Kolbrún Benediktsdóttir lämnade in ny bevisning i form av uppgifter om mobiltelefontrafik i anslutning till Birna Brjánsdóttir. Hon lämnade även in ett utdrag från den misstänktes belastningsregister från Grönland. Dokumentet ska nu översättas till isländska.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.