tisdag 2 maj 2017

Socialistparti grundas i skuggan av tidningskonkurs

När Islands socialistparti i går grundades formellt riktades uppmärksamheten minst lika mycket mot Gunnar Smári Egilssons hantering av Fréttatíminns kris. Tidningen har begärts i konkurs och har inte utkommit på snart en månad. Anställda anklagar chefredaktören Gunnar Smári Egilsson för att ha fört personalen bakom ljuset.

Gunnar Smári Egilsson har de senaste årtiondena varit en av Islands flitigaste medieentreprenörer. Han har stått bakom ett antal tidningar och tidskrifter. Ofta har förväntningarna varit stora, men i regel har äventyren slutat med ekonomiska fiaskon.

Så ser det också ut att bli för Fréttatíminn. När Gunnar Smári Egilsson gick in som storägare och chefredaktör ökades antalet utgivningsdagar från en till tre i veckan. Målet var att på allvar konkurrera med Fréttablaðið om positionen som landets största gratisutdelade tidning.

Annonsintäkterna ökade dock inte i samma takt som kostnaderna för flerdagarsutgivning. Nu har Fréttatíminn inte utkommit på nästan en månad. Flera anställda har fortfarande inte fått lönen för mars.

Jakten på nya investerare har hittills inte lett till något resultat. Enligt Gunnar Smári Egilsson - som kontrollerar 46 procent av aktierna i ägarbolaget - har Fréttatíminn begärts i konkurs.

Sedan Gunnar Smári Egilsson hoppat av som chefredaktör för Fréttatíminn har han ägnat sig åt att bilda Islands socialistparti. Han hävdar själv att 1 400 personer redan gått med i partiet. Men det mediala intresset har till stor del riktats mot Gunnar Smári Egilsson själv i stället för det nybildade partiets politik.

Så sent som 2003 hade Gunnar Smári Egilsson en helt annan syn på politik. RÚV berättar att han i en intervju i Ský då beskrev sig som hemmahörande långt ut till höger:
"Jag är en kolsvart högerman. Jag är mycket mer högerorienterad än någon gång Självständighetspartiet och [ungdomsförbundet] Heimdallur. Jag har ingen tro på statens tjafs inom verksamheter eller statens förmyndarmentalitet som visar sig i lagstiftning om den mänskliga tillvarons minsta saker. Jag anser att vi har gått otroligt långt i riktning mot att ge staten all kontroll och makt över våra liv."
Inom Självständighetspartiet har reaktionerna på Gunnar Smári Egilssons nya parti präglats av skepsis. Tidigare justitieministern Björn Bjarnason skriver i ett blogginlägg att han försöker dra uppmärksamheten från Fréttatíminns kris. Hannes Hólmsteinn Gissurarson, statsvetare och självständighetspartist, liknar i Viðskiptablaðið Gunnar Smári Egilsson med Venezuelas Hugo Chavez och Castro-familjen i Kuba. Alltingsledamoten Brynjar Níelsson skriver på Facebook att det är ett kännetecken för personer som misslyckas att de söker lyckan i flera olika partier.

I Stundin skriver Ingi Freyr Vilhjálmsson, journalist på Fréttatíminn, om Gunnar Smári Egilssons agerande. Han anklagar chefredaktören för att ha fört personalen bakom ljuset - bland annat genom lönehöjningar vid en tid då det måste ha varit uppenbart att en konkurs var nära. Och när frågorna hopade sig var det ingen som fick tag på chefredaktören.

Vidare skriver Ingi Freyr Vilhjálmsson att behandlingen av de anställda rimmar illa med Gunnar Smári Egilssons politiska mål. I artikeln ifrågasätter han hur en person som säger sig vilja kämpa för vanliga löntagares rättigheter samtidigt lämnar vilseledande information och därefter närmast går under jorden:
"Egentligen är det otroligt att följa detta, en sådan taktlöshet och alienation. Det är som om mannen själv inte kan stanna upp och skämmas och fråga sig själv om sin lämplighet till att delta i politiskt arbete sett till den skada som hans senaste äventyr har orsakat de vanliga människor som han nu vill arbeta för som politiker."
Facebook tillbakavisar Gunnar Smári Egilsson att han skulle ha lurat personalen. Han beklagar att han inte har kunnat betala ut löner och att Fréttatíminn inte gått runt. Han säger sig under tiden på tidningen ha blivit övertygad om att det isländska samhället behöver förändras. Därför tänker han inte avsluta sitt engagemang i Islands socialistparti.

När partiet i går bildades formellt under ett möte i Reykjavík valdes en tillfällig styrelse. Den ersätts när det första landsmötet hålls i höst. Om Gunnar Smári Egilsson då kandiderar som ordförande är ännu inte klart.

Samtliga anställda på Fréttatíminn hade bjudits in till mötet. Ingen av dem valde att närvara.

Gunnar Smári Egilsson talar i RÚV om en pågående klasskamp där löntagarna har inflytande över för få beslut. I stället anser han att marknadskrafterna har fått för stor makt. Han säger att han själv inte kan bedöma om turerna kring Fréttatíminn har skadat hans och partiets trovärdighet:
"Vi grundade Fréttatíminn och drev en mycket radikal gratistidning. Tyvärr fungerade det inte på marknaden och den gick i konkurs. Personalen är skyddad på så sätt att att den äger alla konkursboets tillgångar och kommer att få all sin lön betald."
Här kan du läsa mer om Fréttatíminn och Gunnar Smári Egilsson.