fredag 19 maj 2017

Staten kränkte Jón Ásgeir Jóhannessons rättigheter

Staten kränkte Jón Ásgeir Jóhannessons rättigheter när han dömdes till skadestånd och ett villkorligt fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Det fastslår Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Domen innebär inte bara att Jón Ásgeir Jóhannesson slipper betala skadestånd på 62 miljoner isländska kronor. Den är dessutom slutet på en konflikt som rasat i femton år.

Det var 2002 som isländska myndigheter gjorde en razzia riktad mot investeraren Jón Ásgeir Jóhannesson och bolagen Baugur och Gaumur. Fallet beskrevs av åklagare som ett av de mest omfattande fallen av ekonomisk brottslighet i Islands historia.

Misstankarna gällde omfattande skattefusk. Men debatten om utredningen kom att handla om helt andra saker. Jón Ásgeir Jóhannesson hade seglat upp som en av landets tyngsta investerare. Själv hävdade han att hans växande detaljhandelsimperium hotade det inflytande som Självständighetspartiet skaffat sig över näringslivet.

Jón Ásgeir Jóhannesson pekade ut dåvarande statsministern Davíð Oddsson som arkitekten bakom razzian. Syftet ska ha varit att inte förlora kontrollen över partiets intressesfär. Brottsmisstankarna blev också ett - åtminstone tillfälligt - hinder för Jón Ásgeir Jóhannessons affärsäventyr i utlandet.

Utredningen rörde händelser mellan 1999 och 2002. Sex år senare fick Jón Ásgeir Jóhannesson en villkorlig dom på tre månader för bokföringsbrott. Samma år åtalades han för nio misstänkta skattebrott. I Héraðsdómur Reykjavíkur fälldes han på fem åtalspunkter och friades på fyra.

Domen överklagades till Hæstiréttur Íslands. Där blev straffet för Jón Ásgeir Jóhannesson en villkorlig dom på tolv månaders fängelse. Han skulle dessutom betala 62 miljoner isländska kronor i skadestånd.

Men redan innan åtal väcktes hade Jón Ásgeir Jóhannesson betalat ett skattetillägg. Det är detta som nu gör att Europadomstolen för mänskliga rättigheter dömer till hans fördel mot isländska staten.

Skattetillägget var enligt Europadomstolen i sig en bestraffning. Enligt Europakonventionen är det inte tillåtet att döma en person två gånger för ett och samma brott. Detta drabbade Jón Ásgeir Jóhannesson eftersom han först tvingades betala ett skattetillägg för att därefter åtalas och dömas för samma händelse.

Domen innebär att Jón Ásgeir Jóhannesson inte behöver betala skadeståndet på 62 miljoner. I stället får han 15 000 euro i kompensation. Domen gäller även affärskompanjonen Tryggvi Jónsson, som också han behandlades på samma sätt av myndigheterna. Tryggvi Jónsson får 10 000 euro i kompensation.

Europadomstolens beslut är sannolikt slutet på den konflikt som rasat i femton år. För statens del slutar den med en rejäl prestigeförlust. Behandlingen av Jón Ásgeir Jóhannesson var rättsvidrig - och av de misstankar som presenterades i utredningens början blev det till sist inte mycket kvar.

Jón Ásgeir Jóhannesson sällar sig nu till raden av investerare med kopplingar till finanskrisen som öppnar en egen webbplats med syftet att ge sin bild av kraschen. I ett uttalande kommenterar han domen:
"Jag har kämpat mot statsmaktens olika grenar i landets rättssalar de femton senaste åren, och ofta haft känslan att även det isländska rättsväsendet har sina fläckar. Utgången bekräftar min misstanke och bekräftar också tack och lov att det isländska rättssystemet - ett av Europas rättssystem - inte är undantaget Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Jag funderar över hur statsmakten tänker reagera på denna dom. Tänker någon ta ansvar för att individers mänskliga rättigheter på Island har trampats på de senaste åren? Kommer tidigare eller nuvarande ministrar och politiker, tingsrättsdomare och domare i högsta domstolen, tidigare och nuvarande, att ta ansvar?"
Tvisten om rätt och fel har nu nått sitt slut. Men den skulle kunna gå vidare i rättssalarna om Jón Ásgeir Jóhannesson skulle stämma staten och kräva skadestånd.

Här kan du läsa mer om rättsprocessen mot Jón Ásgeir Jóhannesson och här kan du läsa domen i sin helhet.