söndag 28 maj 2017

Tar hand om blind lunnefågel i hemmet i Reykjavík

Beskedet från veterinären var att den upphittade lunnefågeln inte kunde rehabiliteras. Men Ásrún Ester Magnúsdóttir och Egill Kaktus Þ. Wild ville inte låta veterinären avliva fågeln. I stället tog de lunnefågeln hem. I parets bostad i Reykjavík får Mundi - som fågeln heter - bada i balja och frossa i fisk, berättar Nútíminn.

Det var för några veckor sedan som en vilsen och skadad lunnefågel hittades i centrala Reykjavík. Ásrún Ester Magnúsdóttir och Egill Kaktus Þ. Wild tog fågeln till veterinären i en kattbur. Men veterinären kunde inte göra annat än att avliva den.

Ásrún Ester Magnúsdóttir och Egill Kaktus Þ. Wild tyckte att lunnefågeln ändå såg ganska pigg ut. Så den fick följa med hem till bostaden i Reykjavík. Där fick lunnefågeln namnet Mundi. Ásrún Ester Magnúsdóttir säger till Nútíminn att de ville ge fågeln en chans:
"Vi var inte riktigt beredda på det [att avliva fågeln] eftersom den verkade vara vid ganska god hälsa. Den hade starka vingar och fötter. Det var inget fel på kroppen. Han hade uppenbarligen fått ett hårt slag mot huvudet och har ett stort jack överst på näbben, vilket pekar på att han råkat ut för något."
Näbben var inte Mundis enda problem. Det visade sig snart att fågeln dessutom var blind. Nu tar paret hand om lunnefågeln i hemmet. Mundi får bada i balja och frossa i fisk. Men några tecken på att synen skulle vara på väg tillbaka finns inte.

Här kan du följa Mundis äventyr på Facebook.