lördag 27 maj 2017

Vill öppna busslinje till flygplatsen i Akureyri

Snart kan det bli möjligt att åka buss till och från flygplatsen i Akureyri. Flygbolaget Air Iceland Connect har ännu en gång vänt sig til kommunpolitikerna med en uppmaning om att inkludera flygplatsen i linjenätet. Flera fullmäktigeledamöter är positiva till idén. Tidigare har förslaget inte blivit verklighet av kostnadsskäl.

För en stad av Akureyris storlek är den kommunala busstrafiken ovanligt utbyggd. Den är dessutom gratis. Men stadens flygplats har aldrig blivit en av hållplatserna.

Nu kan det bli ändring på det. Air Iceland Connect uppmanar i ett brev kommunen att utreda frågan. Genom busstrafik skulle det bli enklare både för resenärer och anställda att ta sig till flygplatsen. Inte minst hävdar flygbolaget att det skulle gynna de utländska turister som i dag kommer till Akureyri med direktflyget från Keflavík.

Brevet diskuterades nyligen i kommunfullmäktige. Flera kommunpolitiker är positiva till idén. Kommunen ska nu undersöka möjligheterna att utöka busstrafiken.

Det är inte första gången som Akureyri utreder förutsättningarna för att börja med busstrafik till flygplatsen. Hittills har förslagen stupat på att det ansetts för dyrt. Nätet av busslinjer utvärderades så sent som i höstas.

Om busslinjen till flygplatsen skulle bli verklighet kan det också bli aktuellt att inkludera Kjarnaskógur. Även det är ett område som i dag helt saknar kollektivtrafik, men som ligger nära flygplatsen.