måndag 1 maj 2017

Vill se Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Reykjavík

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan bli Framstegspartiets toppnamn i nästa års kommunalval i Reykjavík. Inom partiet finns det röster som anser att han bör leda listan i det kommande valet. Men själv anser Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att han gör störst nytta i alltinget. Det rapporterar Fréttablaðið.

Inför kommunalvalet i Reykjavík våren 2014 var ledarkrisen inom Framstegspartiet akut. Flera tilltänkta toppkandidater hoppade av eller petades. Till slut blev Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir första namnet på valsedeln.

Med Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir slog Framstegspartiet direkt in på en främlingsfientlig linje med udden riktad mot islam. Många ledande partikamrater protesterade mot hennes utspel. Men den dåvarande partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson teg. I stället hävdade han att medierapporteringen var orättvis.

Under sin tid som statsminister visade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson stort intresse för stadsplaneringsfrågor i Reykjavík - ett område som i regel ligger utanför regeringschefens ansvar. Nu finns det medlemmar som vill att huvudstaden ska bli hans nästa arbetsfält. Enligt Fréttablaðið har han uppmanats att leda Framstegspartiets lista i kommunalvalet våren 2018.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson bekräftar i Fréttablaðið att han har fått påstötningar inför det kommande valet. Han säger dock att han i dagsläget inte planerar att överge alltinget:
"Det är ingen hemlighet att kommunernas frågor och stadsplaneringsfrågor har en stor plats i mina tankar. De är också nära kopplade till riksfrågorna och det är mycket annat inom rikspolitikens område som jag anser det finns behov av och möjlighet till att förbättra. ... Jag räknar med att jag håller mig till rikspolitiken även om stadens frågor också är mycket intressanta och enormt viktiga."
Det finns inget formellt hinder för att en politiker både sitter i parlamentet och i kommunfullmäktige. I regel brukar dock personer som väljs in i alltinget avsäga sig sina platser i kommunerna.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle däremot behöva folkbokföra sig i Reykjavík för att kunna ställa upp i kommunalvalet. I dag är han skriven på en gård i Jökuldalur på östra Island där han aldrig vistas. Han bor i en villa i Garðabær.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.