lördag 3 juni 2017

17-årig pojke döms till fängelse för våldtäkt

Två års fängelse blir straffet för en 17-årig pojke från Albanien. Han döms för våldtäkt mot en 16-årig flicka. Det var på ett vandrarhem i Reykjavík som pojken förgrep sig på flickan. Brottets karaktär gör att Hæstiréttur Íslands anser att inget annat än ett fängelsestraff kan vara aktuellt trots att förövaren bara är 17 år.

Det var i mars 2016 som den 17-årige pojken våldtog en 16-årig flicka. Pojken - som är asylsökande från Albanien - hade då varit på Island i två månader. Han kom ensam till landet och bodde på ett vandrarhem i Reykjavíks kommuns regi.

På en stadsbuss kom han i kontakt med den 16-åriga flickan. De fortsatte att ha kontakt med varandra över Facebook. Så småningom bestämde de sig för att träffas.

Pojken och flickan hade sex vid två tillfällen. Vid det tredje tillfället våldtog pojken flickan. Trots att hon sade nej slutade han inte. Våldtäkten ägde rum på vandrarhemmet i Reykjavík.

Flickan bröt ihop och berättade för flera vänner om våldtäkten. Under rättegången vittnade de om hur hon varit mycket uppriven efter händelsen. Det fanns även teknisk bevisning mot pojken i form av dna.

I förhör ändrade pojken sin berättelse gång på gång. Först hävdade han att han inte ens träffat flickan. Så småningom medgav han att de hade haft sex, men han påstod att det hade varit frivilligt. Han förklarade de ständiga ändringarna av berättelserna med att han kom från ett land där han inte hade förtroende för polisen.

Hæstiréttur Íslands dömer nu 17-åringen till två års fängelse. Domstolen skriver att inget annat straff än fängelse kan vara aktuellt när det rör sig om våldtäkt. Visserligen är pojken bara 17 år, men brottsoffret är ännu yngre.

Rätten mildrar därmed straffet. I Héraðsdómur Reykjavíkur dömdes pojken till tre års fängelse.

Pojken ska dessutom betala 900 000 isländska kronor i skadestånd. Han ska även stå för rättegångskostnader på drygt 2,8 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.