fredag 23 juni 2017

Dagur B. Eggertsson vill fortsätta styra Reykjavík

Dagur B. Eggertsson vill fortsätta som borgmästare i Reykjavík. I kommunalvalet nästa vår kandiderar han på nytt för Socialdemokraterna. Han säger i Fréttablaðið att han vill fortsätta utvecklingen mot en grönare och mer jämställd huvudstad som erbjuder många olika typer av arbeten och goda livsvillkor.

I rikspolitiken befinner sig Socialdemokraterna i en djup kris. Partiet klarade i höstens val med knapp marginal femprocentsspärren till alltinget. Sedan dess har väljarstödet ökat något, men siffrorna är långt ifrån partiets ambitioner om att vara en allvarlig utmanare till Självständighetspartiet.

Internt är stämningen usel. Ledande företrädare har till och med talat om namnbyte eller nedläggning. Få tycks tro att Socialdemokraterna åter ska kunna bli ett parti som leder en regering.

Reykjavík är ett undantag. Huvudstaden är i dag partiets starkaste fäste. Men även här har den interna krisen gjort avtryck. Det har länge ryktats att borgmästaren Dagur B. Eggertsson - som leder den fyrpartikoalition som styr kommunen - ska vara på väg att lämna Socialdemokraterna för att i stället bilda ett eget parti som enbart har fokus på Reykjavík.

Men så ser det inte ut att bli. Dagur B. Eggertsson säger i Fréttablaðið att han tänker kandidera på nytt i kommunalvalet nästa vår:
"Jag är bestämd om att kandidera igen och jag lägger orädd mitt arbete i väljarnas dom. Arbetet är intressant och varierat och man får möjlighet att ha inverkan på samhällets utformning. Jag vill att vi fortsätter att skapa en grön stad som lägger fokus på livskvalitet, folkliv och varierade arbetsmöjligheter."
Som politisk förebild nämner han Ingibjörg Sólrún Gísladóttir. Hon var borgmästare i Reykjavík för Reykjavíklistan, men blev senare partiledare för Socialdemokraterna. Dagur B. Eggertsson säger i Fréttablaðið att han har ärvt många av hennes hjärtefrågor:
"Ett av det som hon och Reykjavíklistan gjorde till en nyckelfråga inom politiken - och som konservativa män skrattade åt i åratal - var jämställdhetsfrågor, förskolefrågor och kampen mot våld. Det behövdes kvinnor för att på allvar förändra de frågorna och det är Kvinnolistans arv som vi fortfarande har kvar. Kommuninvånarna stöttade detta fokus och jag anser det viktigt att hålla dem vid liv."
Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.