söndag 11 juni 2017

DV får chefredaktör utan journalistisk erfarenhet

Den krisande tidningen DV får Sigurvin Ólafsson som ny chefredaktör. Han är också tidningens vd - men har ingen som helst erfarenhet av journalistik. Utnämningen kommer efter uppsägningar och bantning av utgivningen av tidningen. DV tillhör koncernen Pressan som befinner sig i akut ekonomisk kris.

De senaste åren har Björn Ingi Hrafnsson skapat ett omfattande medieimperium genom en serie spektakulära övertaganden. Mest uppmärksammat var köpet av DV. Flera av dem som allierade sig med Björn Ingi Hrafnsson gjorde det för att få bort den dåvarande redaktionsledningen. Efter övertagandet upphörde DV med granskande journalistik.

Köpen har samlats i bolaget Pressan. Hur Björn Ingi Hrafnsson kunnat finansiera expansionen är oklart. Bakom sig har han en rad förlusttyngda affärer och inte heller utgivningen har gått runt.

Tidigare i år såg det ut som att koncernen skulle säljas och att Björn Ingi Hrafnsson var på väg ut. Men affären strandade på Pressans okända skulder. Det ekonomiska läget var betydligt sämre än vad som tidigare varit känt. Investerarna hoppade av och dessutom hävdes Pressans köp av tidskriftsförlaget Birtíngur.

Den akuta ekonomiska krisen har gjort att minst tre journalister har sagts upp. Flera andra ska ha accepterat lönesänkningar. Utgivningen av DV har bantats från två till en dag i veckan.

Nu står det klart att DV också får en ny chefredaktör. Det är tidningens vd Sigurvin Ólafsson som nu även blir ansvarig för journalistiken. Själv är han jurist och tidigare landslagsspelare i fotboll. Han har - med undantag för krönikor på sajten Pressan - ingen som helst erfarenhet av journalistik.

Beslutet innebär att DV får ett delat ledarskap. Sedan tidigare är även Kolbrún Bergþórsdóttir chefredaktör för tidningen.

Samtidigt blir Björn Ingi Hrafnsson chefredaktör för sajten Eyjan och Kristjón Kormákur Guðjónsson blir chefredaktör för Pressan och DV:s nätupplaga.

Här kan du läsa mer om turerna kring DV och Pressan.