tisdag 6 juni 2017

Familjeflyttar minskar antalet bofasta på Hrísey

Tre familjer flyttar från Hrísey i sommar. För första gången sjunker då antalet bofasta på ön under 100 personer. Samtidigt stiger medelåldern bland de invånare som stannar på Hrísey. Bland öborna är många missnöjda med kommunpolitikerna i Akureyri eftersom de anser att de inte är intresserade av frågor som rör Hrísey.

Vid årsskiftet hade Hrísey i Eyjafjörður 153 invånare. Ön är Islands näst största sett till både yta och invånarantal. Många av de personer som är folkbokförda på Hrísey bor dock inte på ön under hela året.

I sommar flyttar tre familjer från ön. Det handlar enligt Vikudagur om totalt fjorton personer som lämnar Hrísey, varav sju barn och två lärare. Þorgeir Jónsson, som är ordförande för stadsdelsnämnden, säger till RÚV att det är ett hårt slag mot ön:
"Det är en fruktansvärd portion som vi serveras nu."
De senaste åren har både jobb och service försvunnit från Hrísey. Öns enda livsmedelsbutik har vid flera tillfällen hållit stängt eftersom kundunderlaget varit otillräckligt. I sommar stänger förskolan tillfälligt.

Hrísey tillhör sedan 2004 Akureyri. Þorgeir Jónsson säger till RÚV att han är besviken på kommunens agerande:
"Vid samgåendet talades det om detta direkt, att flytta jobb hit, men det har bara inte blivit av. ... Jag anser att det saknas att vi samarbetar om detta. Detta är ibland som om vi har vårt eget organisationsnummer här."
Kommunen kommer att diskutera situationen under juni. Öbon Linda María Ásgeirsdóttir säger till Vikudagur att invånarna på Hrísey inte är beredda att ge upp hoppet:
"Människor flyttar av alla möjliga skäl och vi tycker att det är tråkigt. Det är helt uppenbart att det krävs mer radikala åtgärder för att rädda bygden här på ön och att vända denna utveckling. ... Jag anser att det görs alldeles för lite och nu behöver vi känna att det finns något stöd för oss. ... Vi får inte glömma att det fortfarande finns människor som bor här och vi tänker inte ge upp. Men det behöver göras något åt detta."
Flest invånare hade Hrísey 1944. Då var 383 personer skrivna på ön.

Här kan du läsa mer om Hrísey.