söndag 18 juni 2017

Fler guidade turer i Harpa och avgift för toalettbesök

Guidade turer en gång i timmen och avgift för toalettbesök. Det är Harpas svar på de besökare som kommer till huset enbart för att gå på toaletten och för att använda det som en plats för vila eller matsäck. Såväl rundturerna som avgifterna införs i morgon. Det uppger konsert- och kongresshuset i ett pressmeddelande.

Under sommaren är det omkring 3 000 turister som dagligen besöker Harpa i Reykjavík. Tillsammans med Hallgrímskirkja är det sannolikt huvudstadens populäraste turistattraktion.

Men Harpas ledning är inte nöjd med hur alla besökare beter sig. Svanhildur Konráðsdóttir, som är chef för huset, säger i pressmeddelandet att det blivit allt vanligare att turister lägger sig för att sova i Harpa eller tar med sig egen mat och äter i lokalerna. Många besökare kommer också enbart för att använda de toaletter som hittills varit gratis:
"Vi välkomnar innerligt att Harpa blivit en populär anhalt för turister i staden och betyget som huset får i deras recensioner är enastående. Vi vill dock säkra att detta fantastiska hus fortsätter att få goda betyg och att allt är i enlighet med den viktiga kulturella roll som det har."
Med start i morgon börjar Harpa att ta 300 isländska kronor för toalettbesök. Den som besöker ett evenemang i huset behöver inte heller i framtiden betala någon avgift.

Harpa är öppet mellan 8 och 24. I morgon blir det premiär för guidade vandringar i huset varje timme under kontorstid. Även dessa rundturer kommer att kosta pengar. Under turerna får gästerna möjlighet att se delar av Harpa som annars är stängda för besökare.

Turerna varje timme pågår till och med den 26 augusti. Tanken är att de guidade vandringarna ska bidra till att styra besökarnas vistelse i Harpa och därmed minska problemet med att vissa utnyttjar lokalerna som en plats för vila eller för att äta matsäck.

Här kan du läsa mer om Harpa.