lördag 17 juni 2017

Fyra av tio islänningar har varit på Costco

Redan har fyra av tio islänningar besökt Costcos butik i Garðabær. Och ännu fler tänker göra ett besök hos Costco. Bland islänningar i åldern 18 till 29 år och personer som är bosatta i Reykjavíkområdet är det en majoritet som redan hunnit åka till butiken - trots att den bara varit öppen i några veckor. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Den 23 maj öppnade den amerikanska lågprisjätten Costco i Garðabær. Intresset har varit enormt. Trots att butiken ligger vid ett av Islands största handelsområden har köerna till parkeringsplatser varit så långa att de sträckt sig ut på närliggande vägar. Personer bosatta i närområdet har haft svårt att ta sig hem på grund av köerna.

Costco har dessutom påverkat prisläget. Livsmedelsbutiker har sänkt vissa priser som ett svar på Costcos priser. Dessutom säljer Costco bensin betydligt billigare än isländska bensinstationer.

Trots att butiken bara varit öppen i några veckor har nästan halva Islands befolkning besökt Costco. Och den andra halvan planerar ett besök. Det är 43,4 procent som varit på Costco medan 48,9 procent tänker åka dit. Bara 7,7 procent har ingen avsikt att besöka varuhuset.

Många har redan hunnit bli stamkunder. Det är 10,8 procent som besökt Costco minst tre gånger, 12,6 procent som svarar två gånger och 20 procent en gång.

Bland personer bosatta i Reykjavíkområdet är det 50 procent som varit i Costco. Bland landsbygdsbefolkningen är motsvarande andel 29 procent.

Kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år, höginkomsttagare och studenter har oftare än andra besökt Costco. Intresset är lägre bland män, pensionärer och låginkomsttagare.

Bland Självständighetspartiets och Renässans sympatisörer är det 47 procent som besökt Costco. Det är 45 procent av Piratpartiets väljare, 42 procent av Framstegspartiets, 38 procent av Socialdemokraternas och 29 procent av Gröna vänsterns som hunnit med minst ett besök.

Undersökningen utfördes mellan 6 och 14 juni då Costco varit öppet i två till tre veckor.