tisdag 27 juni 2017

Isländsk ex-minister ger sig in i byggbranschen

Efter 25 år i alltinget blev Össur Skarphéðinsson av med sin plats i parlamentet efter Socialdemokraternas valförlust i höstas. Nu har den tidigare partiledaren och utrikesministern gett sig in i en ny bransch. Han är vd och firmatecknare för Deshús byggingafélag, en byggfirma som sökt sex tomter i Reykjanesbær.

Under sina 25 år i alltinget hann Össur Skarphéðinsson både med att vara partiledare och att vara minister. Han var bland annat utrikesminister i den rödgröna regering som ansökte om EU-medlemskap. Men i höstas förlorade han sin plats i parlamentet efter ett katastrofval där Socialdemokraterna bara fick tre mandat.

Reträtten från politiken var knappast frivillig. Össur Skarphéðinsson övervägde länge att kandidera i förra årets presidentval, men valde att inte ställa upp när möjligheterna till seger bedömdes vara för små.

Många hade nog också förutspått en karriär inom utrikesdepartementet. Hade inte Islands EU-förhandlingar stoppats hade han haft goda möjligheter till ett uppdrag kopplat till den diplomatiska representationen i Bryssel.

Nu står det klart att Össur Skarphéðinsson i stället ger sig in i byggbranschen. Han är en av tre delägare i Deshús byggingafélag, ett aktiebolag där han själv är både vd och firmatecknare. Firman ska främst rikta in sig på små och medelstora bostäder.

Deshús byggingafélag har ansökt om sex tomter på Reynidalur i Reykjanesbær. Frågan behandlas just nu av kommunens miljö- och stadsbyggnadsråd. Eftersom flera är intresserade av tomterna kommer lotten att avgöra vem som får dem.

Här kan du läsa mer om Össur Skarphéðinsson.