måndag 19 juni 2017

Isländskt löfte ska få turister att uppföra sig

The Icelandic Pledge är den sommarkampanj från Inspired by Iceland som ska få turister att inte utsätta sig själva för risker och andra för otrevligheter. I löftet ingår bland annat att inte köra utanför vägar, att uträtta sina behov på toaletter, att enbart tälta på campingplatser och att inte skada naturen.

Inspired by Iceland är den kampanj som staten och turistbranschen sjösatte efter vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull 2010. Då var syftet att locka besökare till Island. Sju år senare är läget annorlunda. I den nuvarande regeringen finns flera ministrar som inte vill att turismen ska växa ytterligare.

I takt med att besökarna blivit allt fler har allt mer fokus hamnat på vissa turisters beteende. Den debatten gör ett tydligt avtryck i sommarkampanjen The Icelandic Pledge. Nu handlar det inte längre om att locka nya besökare utan att få dem att uppföra sig.

Den som avger ett sådant löfte lovar bland annat att bara campa och parkera på anvisade platser, att inte uträtta sina behov i naturen, att inte köra utanför vägar, att inte skada naturen och att inte utsätta sig för onödiga risker. Syftet med kampanjen är att få turister att vara förberedda och att agera ansvarsfullt.