lördag 3 juni 2017

Jakt på vikval hittills utan fångst

Trots flera turer har ännu ingen vikval fångats i Faxaflói i år. Rederiet IP-útgerð siktar på att jaga omkring 50 djur under sommaren. Men jakten kom i gång sent och har hittills inte gett resultat. IP-útgerð har använt två olika båtar under de första turerna. Det rapporterar Morgunblaðið.

Konsumtionen av vikval överstiger just nu tillgången på Island. De två senaste åren har rederiet IP-útgerð jagat totalt 76 djur. För att möta efterfrågan - som främst kommer från turister som vill äta val - har därför kött importerats från Norge.

Fångstkvoten på vikval är i år 224 djur. IP-útgerð, som i regel är det enda rederiet som jagar vikval, har som mål att fånga omkring 50 djur. Hittills har dock årets jakt varit resultatlös.

Gunnar Bergmann Jónsson, vd för IP-útgerð, säger i Morgunblaðið att bolagets två båtar - Hrafnreyður från Kópavogur och Rokkarinn från Njarðvík - bägge varit ute på turer på Faxafloi. Men någon vikval har de inte lyckats fånga:
"Som det är nu har vi inte fått något - inte en endaste vikval."
I år hade IP-útgerð för avsikt att påbörja jakten redan i slutet på mars eller i början av april. Men den kom inte i gång förrän en månad senare.

Någon jakt på sillval blir det inte i sommar. Hvalur, det enda rederiet som de senaste åren jagat sillval, har sedan tidigare säsonger stora lager av kött som inte har kunnat säljas.

Här kan du läsa mer om jakten på vikval.