måndag 12 juni 2017

Muslimsk ledare: Skådespelare i terrordåd i London

Terrordådet vid London Bridge var delvis iscensatt. Dessutom fungerade poliser som skådespelare. Det hävdar Ahmad Seddeeq, imam i Menningarsetur múslima á Íslandi. På Facebook delar han själv en video där attacken framställs som en konspiration. Samtidigt fördömer samma trossamfund dådet och manar till fortsatta ansträngningar för fred.

Det är nu åtta år sedan det största muslimska trossamfundet på Island - Félag múslima á Íslandi - splittrades och utbrytare bildade Menningarsetur múslima á Íslandi. Sprickan som utlöste brytningen handlade inte bara om personkonflikter. Inom Menningarsetur múslima á Íslandi fanns också personer som förespråkade en radikalare tolkning av islam.

Relationerna mellan de två samfunden är fortfarande iskalla. I dag är de dessutom nästan lika stora. Félag múslima á Íslandi hade vid årsskiftet 542 registrerade medlemmar och Menningarsetur múslima á Íslandi hade 406 registrerade medlemmar.

Imamen Ahmad Seddeeq har vid ett antal tillfällen uppmärksammats för kontroversiella uttalanden. Som ledare för Menningarsetur múslima á Íslandi har han bland annat sagt att homosexualitet kan leda till barnarov och människohandel.

Länge höll samfundet till i Ýmishúsið i Reykjavík, lokaler som enligt obekräftade uppgifter ska ha finansierats av personer med koppling till radikal och våldsbejakande islam. Detta är dock uppgifter som tillbakavisats av Menningarsetur múslima á Íslandi.

Efter terrordådet på London Bridge delade Ahmad Seddeeq själv en video på samfundets Facebook-sida. I klippet påstås det att skådespelare agerat som såväl offer som poliser efter attacken. Inlägget raderades senare men sparades av DV.

Ahmad Seddeeq säger till DV att han inte ifrågasätter att det rörde sig om en terrorattack. Däremot anser han att det i efterspelet till dådet finns en rad frågetecken:
"Jag säger att det är något misstänkt med attackens efterspel. Jag anser att medierna borde fokusera på vad som sker i videon."
I ett uttalande på Facebook fördömer Menningarsetur múslima á Íslandi terrordådet.

När utbrytningen från Félag múslima á Íslandi skedde anklagade ordföranden medlemmar av Menningarsetur múslima á Íslandi för extremism. Det är anklagelser som han har upprepat vid ett antal tillfällen de senaste åren. Han säger i Morgunblaðið att det är oansvarigt av Ahmad Seddeeq att sprida konspirationsteorier:
"Människor måste ta ansvar för det som de publicerar."
Här kan du läsa mer om konflikterna mellan Islands två stora muslimska samfund.