tisdag 13 juni 2017

Nationella säkerhetsrådet i möte om terrorhotet mot Island

I nästan fyra timmar varade gårdagens möte med nationella säkerhetsrådet. I rådet ingår elva personer varav tre är ministrar. Mötet ägde rum på Miðnesheiði vid flygplatsen i Keflavík - det område som tidigare disponerades av amerikanska trupper när Nato-basen fortfarande var i bruk. Vid mötet diskuterades olika säkerhetsfrågor.

Risken för terrorattentat mot Island bedöms alltjämt som medelhög. Bevakningen har ändå skärpts under evenemang som lockar många besökare. Under The Color Run i Reykjavík i lördags patrullerade beväpnade poliser från insatsstyrkan stadens centrum. Under Hátíð hafsins i söndags blockerade lastbilar infarterna till festivalområdet.

Det nyinrättade nationella säkerhetsrådet samlades i går för andra gången. Statsminister Bjarni Benediktsson är rådets ordförande. Även utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson och justitieminister Sigríður Á. Andersen är medlemmar av rådet. I rådet ingår också tre departementschefer, en representant var för regeringspartierna och oppositionen i alltinget samt cheferna för rikspolisstyrelsen, kustbevakningen och räddningstjänsten. Även kommun- och kommunikationsminister Jón Gunnarsson var på plats i går.

Mötet ägde rum på ett område som tidigare tillhörde Nato-basen i Keflavík. Platsen valdes för att leva upp till säkerhetskraven.

Under mötet diskuterades frågor rörande nätsäkerhet, terrorhot och beredskaps- och skyddsplaner. Det uppger regeringen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om terrorhotet mot Island.