måndag 26 juni 2017

Ny svensk tar plats i Arion bankis styrelse

Arion banki fortsätter att rekrytera svenskt till bankens styrelse. Vid bolagsstämman i fredags valdes Eva Cederbalk in i styrelsen. Hon har tidigare suttit i styrelsen för bland annat Íslandsbanki och Klarna. Sedan tidigare är Måns Höglund en av ledamöterna. Det uppger Arion banki i ett pressmeddelande.

Efter kraschen har Arion banki - tidigare Kaupþing - vänt sig utomlands för att hitta ledamöter till bankens styrelse. Det har betraktats som ett sätt att återskapa förtroendet för banken. Även de isländska rekryteringarna har i vissa fall präglats av samma synsätt. I styrelsen ingår exempelvis ekonomen Guðrún Johnsen, som var en av utredarna i den parlamentariska kommissionen om finanskrisen.

I flera fall har valet av styrelseledamöter fallit på svenskar. I styrelsen sitter sedan tidigare Måns Höglund. I flera års tid var dessutom Monica Caneman styrelseordförande för Arion banki. Hon meddelade inför fredagens bolagsstämma att hon inte ställde upp för omval.

Under fredagens bolagsstämma valdes en andra svensk, Eva Cederbalk, in i styrelsen. Hon har tidigare suttit i styrelsen för Íslandsbanki - före detta Glitnir. Hon har även erfarenhet från bland annat Klarna, SEB, SBAB och National Bank of Greece Group.