söndag 4 juni 2017

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson talar minst i alltinget

Han är sällan på plats vid voteringar. Och han är också den ledamot som är mest sällsynt i alltingets talarstol. Under den senaste sessionen talade Framstegspartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sammanlagt bara i 23 minuter. Mest talade Gröna vänsterns Kolbeinn Óttarsson Proppé. Han stod i talarstolen i 933 minuter.

Framstegspartiets tidigare ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har den senaste tiden uppmärksammats för sin aktivitet i alltinget. Han är den som närvarar vid färst voteringar. I veckan var han dock på plats i parlamentet vid den traditionella debatt som är en del av avslutningen på en session.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var dock ingen av Framstegspartiets talare i debatten. Relationen mellan honom och efterträdaren Sigurður Ingi Jóhannsson är usel. Allt fler spekulerar i att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att ta strid med honom om ordförandeposten eller bilda ett nytt parti.

Men Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är alltså inte bara den ledamot som har lägst närvaro vid voteringar. Han är också den som talar minst i alltinget. Under den förra sessionen stod han bara i talarstolen i totalt 23 minuter. Näst minst talade Självständighetspartiets Páll Magnússon.

Mest talade Gröna vänsterns Kolbeinn Óttarsson Proppé. Han tillbringade 933 minuter i talarstolen. Tvåa var partikamraten Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons närvaro i alltinget.