fredag 23 juni 2017

Stadsbuss kör runt turister på Grímsey

Grímsey är bara fem kilometer lång och på ön bor bara 67 personer. Men nu finns det en buss på Grímsey. Det är Sigurður Bjarnason som köpt en begagnad stadsbuss från Akureyri med plats för 23 passagerare. Bussen är dock inte avsedd främst för lokalbefolkningen. I stället är det turister som ska köras runt ön med bussen, rapporterar Morgunblaðið.

Grímsey är platsen för Islands nordligaste bebyggelse. Vid årsskiftet bodde 67 personer på ön, som bara är 5,3 kvadratkilometer stor. Från sydspetsen till nordspetsen på den långsmala ön är avståndet ungefär fem kilometer.

Under sommaren är Grímsey en populär turistattraktion. Många besöker ön för att titta på lunnefågelkolonin och för att korsa norra polcirkeln. I år väntas 29 kryssningsfartyg till Grímsey. Under sommaren finns det dessutom daglig flygtrafik från Akureyri och fem färjeavgångar i veckan från Dalvík.

Den traditionella rundturen på ön brukar innefatta fyren i söder, kyrkan, hamnen och polcirkelmonumentet i mitten och lunnefågelkolonin i norr. Avstånden är inte stora, men många besökare stannar bara en kort tid. Dessutom är vädret på Grímsey inte alltid det bästa.

För att kunna köra turister runt ön har nu Sigurður Bjarnason köpt en begagnad stadsbuss från Akureyri. Den har plats för 23 passagerare. Han säger i Morgunblaðið att den nu avgår från hamnen och kör runt ön varje halvtimme. Han kör också resenärer till flygplatsen:
"Detta började som ett skämt, men slutade som verklighet. ... Vi tänker se hur efterfrågan är, vad människor behöver och vill och låter sommaren avgöra hur fortsättningen blir. ... Det finns inga hållplatser och vi har ingen busskur och vi tänker inte skaffa det heller. ... Vi kör inte supersnabbt här. Det körs mycket långsamt eftersom det inte är någon brådska. ... Det finns ingen klocka på Grímsey - bara en kalender."
Den som vill åka med Grímseys enda buss får betala en liten avgift.