torsdag 15 juni 2017

Tre isländska bockbrännare döms till böter

.
Två kvinnor och en man döms till böter för att ha tänt eld på Ikeas julbock utanför varuhuset i Garðabær. Mannen erkände dådet men ansåg inte att han gjort sig skyldig till något brott. I stället ansåg han att Ikea borde betala honom för att han skapat så mycket gratisreklam för varuhuset genom att bränna ned bocken.

Sedan 2010 har Ikea på Island inför varje jul rest en julbock utanför varuhuset i Garðabær. Men likt förebilden i Gävle har den sällan blivit särskilt långlivad. Bara en gång har den överlevt fram till julafton.

Det är inte bara bockbrännare som varit i farten. Vid tre tillfällen har den förstörts i anlagda bränder och en gång av en brand som uppstod efter kortslutning i belysningen. Dessutom har den två år blåst omkull under stormar.

Senaste julen hade bocken knappt hunnit resas innan den brändes ned. Det var tidigt på morgonen den 14 november förra året som den totalförstördes i en anlagd brand. Bilder från en övervakningskamera visade hur två personer tog sig över det omgivande staketet och tände eld på julbocken.

En väktare som snabbt var på plats och följde efter bockbrännarna kunde tipsa polis om dem. Tre personer kunde gripas strax därpå i en bil i Reykjavík. Poliser kunde vittna om att mannen och en av kvinnorna var uppenbart berusade och luktade av bensin.

I förhör erkände mannen att han var den som hade tänt på och att han hade använt sig av bensin. Han ansåg dock inte att han hade gjort sig skyldig till något brott. I stället tyckte han att Ikea borde betala honom eftersom han genom att bränna ned julbocken gett varuhuset värdefull gratisreklam.

Mannen var den enda som erkände. Den kvinna som syntes på bilderna från övervakningskameran sade att hon varit för berusad för att kunna minnas vad som hänt. Den kvinna som körde bilen sade att hon inte sett någon tända på. Bägge medgav dock att de hade varit på platsen.

Alla tre döms nu för delaktighet i den anlagda branden. Samtliga ska betala 150 000 isländska kronor i böter. Om böterna inte betalas inom fyra veckor omvandlas straffet till tio dagars fängelse.

Dessutom krävdes trion på 1,8 miljoner isländska kronor i skadestånd av Ikea. Varuhuset ville att de tre skulle stå för de ekonomiska kostnaderna för den totalförstörda julbocken.

Rätten underkände Ikeas krav. Varuhuset hade enligt domstolen inte presenterat tillräckligt underlag för skadorna för att skadeståndet skulle bli aktuellt.

Här kan du läsa mer om förra årets bockbrand.