torsdag 29 juni 2017

Vulkanutbrott gav hus samma öden som sina namn

När vulkanutbrottet på Hemön rasade 1973 förstördes en fjärdedel av husen på ön av lavan. Totalt hamnade omkring 400 hus under lava. I flera fall fanns det likhetstecken mellan husens namn och husens öde. Inte sällan inträffade något med huset som hade stark koppling till namnet. Det uppger Vísir.

Utbrottet på Hemön började den 23 januari 1973 och pågick till den 3 juli samma år. Lavamassorna bildade det drygt 200 meter höga berget Eldfell och fick öns storlek att växa med runt en femtedel. Och det var alltså flera hundra hus som begravdes i lavan.

Utöver vanliga gatuadresser har många hus på Hemön också egna namn. Det handlar om gårdsnamn som i många fall var de namn som användes innan moderna gator och vägar anlades.

Det är Vísir som berättar att dessa husnamn ofta gick hand i hand i med husets öde i vulkanutbrottet. Gården Hraun ('lava') begravdes under lava, Blátindur betyder 'bergstopp (längst ut på kanten)' och här hamnade allt utom husets översta del under lava, enbart hörnet på huset Horn ('hörn') förstördes medan lavan stannade vid Jaðar ('kant, bryn').